Weekendtip: Carnaby Street Eat, een hip culinair festival in hartje Londen

Kingsley Court © /

De Londense Carnaby Street staat bekend voor zijn stijlvolle boetieks. Maar op zaterdag 23 juli is het een en al food wat de klok slaat. Enter ‘Carnaby Street Eat’, een hip en oergezellig food festival dat de diversiteit van de keukens uit de hoofdstad viert. Zijn we weg?

Met zijn trendy shops, bruisende muziekscène en flamboyante music stores die destijds werkten als een magneet bij jong, oud en hip, vormde Carnaby Street hét brandpunt van het Londen van de jaren zestig.

Weekendtip: Carnaby Street Eat, een hip culinair festival in hartje Londen
© Carnaby

Vandaag zijn het nog altijd de modieuze kledingmerken die met hun stijlvol ingerichte boetieks grotendeels het vrolijke straatbeeld sieren. Maar het aantal restaurants dat de laatste jaren de kop opstak, is niet te overzien.

Kingsley Court

De Carnaby-wijk, op een boogscheut van de luxueuze Regent Street en Oxford Street én de hippe Soho-wijk, telt een dertiental wandelstraatjes waar het gegarandeerd plezierig shoppen én gevarieerd eten is. En dat lokt aardig wat volk.

Je treft de eetadressen in de zijstraatjes van Carnaby Street. Of ook ietwat verscholen. Want wie halfweg het juiste steegje induikt, komt zo terecht in het bijzonder cosy Kingsley Court, een onoverdekte hall dat een en al food ademt.

Het is hier dat menig Londenaar, toerist of gewone passant, de knorrende maag verzadigt met een rijkelijke hap uit de wereldse keuken. Vanop het binnenpleintje – dat bij mooi weer een groot terras lijkt – heb je zicht op een veelvoud aan restaurants, verdeeld over drie verdiepingen.

Weekendtip: Carnaby Street Eat, een hip culinair festival in hartje Londen
© Carnaby

Aan ideeën om eens stevig culinair vreemd te gaan, geen gebrek. Dat kan in Aziatische stijl, op z’n Zuid-Amerikaans, met lekkers uit de zee, in fast food-modus of gewoon lekker Europees, maar altijd op een locatie met een flatterend interieur.

Food Festival

Op zaterdag 23 juli bundelen deze zaken, een twintigtal, en enkele culinaire hotspots uit de wijk de krachten voor een charmant food festival onder de noemer Carnaby Street Eat. Restaurants zetten voor de gelegenheid hun keuken wagenwijd openen en poppen up met de meest uiteenlopende proevertjes in de aanbieding en aan democratische prijzen.

Foodhoppen langs eetstalletjes voor een kleine portie Japanse ramen, Italiaanse lekkernijen, Koreaanse degustaties, maar ook wijnproeverijen of andere verfrissende drankstops, het kan die dag allemaal op één plek.

De laatste zaterdag van juli mag Carnaby Street zich terecht het culinaire epicentrum in town noemen.

Enkele tips?

Wij konden al kennismaken met enkele fijne restaurants in Kingsley Court. Als het van ons afhangt, stap je zaterdag linea recta naar Señor Ceviche voor een kennismaking met de culinaire geneugten uit de Peruaanse keuken. Hier is de ‘ceviche’ incontournable, maar je kan ook gaan voor andere (gegrilde) specialiteiten in het bord, gecombineerd met voor de kookstijl kenmerkende ingrediënten als limoen, maïs, aji peper, yucca, paarse aardappel, rode ui, knoflook en koriander. En bovendien geserveerd door goedgeluimd personeel in een typisch interieur.

Weekendtip: Carnaby Street Eat, een hip culinair festival in hartje Londen
Weekendtip: Carnaby Street Eat, een hip culinair festival in hartje Londen
Weekendtip: Carnaby Street Eat, een hip culinair festival in hartje Londen

Nog een aanrader: pisco sour, een cocktail op basis van Peruaanse sterkedrank, limoensap en afgewerkt met opgeklopt eiwit. Om meteen in de stemming te komen.

De drie variaties met de oester.
De drie variaties met de oester.

Ook een culinaire ervaring waard is het oesterrestaurant Wright Brothers waar een Fransman, Pierre, de plak zwaait. Onder zijn auspiciën degusteer je de oester in al zijn glorie: zoals op een bedje van miso en gefrituurd in tempuradeeg of à la ceviche. Amper zes caloriën is de oester rijk, zo leert de man ons tussendoor. En boordevol proteïnen.

Zelfs de populaire cocktail bloody mary staat hier in het teken van het weekdiertje. Maar vergis je niet, het adres is ook geliefd bij liefhebbers van andere schaal- en schelpdieren.

Wright Brothers. Mooi restaurant met open keuken.
Wright Brothers. Mooi restaurant met open keuken.© Carnaby

De Koreaanse zaak Jinjuu, waar we uitgebreid op de thee gingen, charmeert door zijn rijk theeassortiment en heerlijke desserts. Voor een initiatie in de Koreaanse keuken boordevol subtiele smaken en kleuren – tegenwoordig hotter dan hot – zit je hier aan het goede adres. Kenmerkend zijn het veelvuldige gebruik van groenten en gefermenteerde ingrediënten.

Het restaurant met modern Aziatisch decor ligt even verderop, maar tekent ook present tijdens het festival, net als een pak andere zaken die we culinaire avonturiers kunnen aanraden.

Met de zomerse temperaturen die nog de hele week aanblijven, de pond die een historische duik nam, de Eurostar die je in een mum van tijd ter plaatse voert – en met het tijdsverschil bovendien een uurtje vroeger – is Carnaby Street Eat een uitstekende tip voor een culinair dagje uit.

Weekendtip: Carnaby Street Eat, een hip culinair festival in hartje Londen
© Kingsley Court

Awesome cocktails

Ook dit nog. Om de dag af te sluiten doken we nog even ondergronds voor een bezoek aan een opmerkelijke cocktailbar: Cahoots. Een van de hipste plekken van de stad, zo lijkt het althans, want hier zijn rijen wachtende mensen voor de ingang vanaf de namiddag geen uitzondering. Het interieur lijkt zo geplukt uit het Londen van vijf decennia terug, met muziek helemaal op maat.

Drankjes bestellen doe je aan de hand van een krant met drukwerk uit vervlogen tijden. En wat je wordt geserveerd is volgens de regels van de kunst. Ook een must visit alvorens huiswaarts te keren. Maar dat had je al begrepen. (DB)

Cahoots
Cahoots© Carnaby Street

Carnaby Street Eat vindt plaats op zaterdag 23 juli van 12 uur tot 17 uur.

Om er te geraken: via Eurostar stap je vanuit Brussel uit in het centrum van Londen in amper twee uur, en vanuit Rijsel in 1h20. Er zijn tot elf verbindingen per dag tussen Brussel en Londen. Tickets zijn beschikbaar vanaf 39 euro voor een enkele reis vanuit Brussel. Vanuit elk ander Belgisch station betaal je voor een rit naar Londen (via Brussel) vanaf 50 euro.

Weekendtip: Carnaby Street Eat, een hip culinair festival in hartje Londen
© Carnaby

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content