Week van de Smaak heeft rondreizende tafel als blikvanger

© /

De smakelijkste week van het jaar – van 12 tot 22 november – heeft een rondreizende, dynamische tafel voor 24 gasten als centrale thema.

Naast een karrevracht aan activiteiten rond ambachtelijke spijs en drank heeft de Week van de Smaak dit jaar een opmerkelijk object als centrale thema: een vierpoot genaamd Tafel24. Boegbeeld van de actie is foodblogster Louise de Brabandere, het thema is ‘VergETEN?’

Samen met architect-ontwerper Bart Lens en de studenten van Howest, Hotel- en toerismeschool Spermalie en het Vrij Technisch Instituut Kortrijk werd gebrainstormd en gezocht naar de ideale invulling van dat meubelstuk waarrond vanaf 12 november ‘ongedwongen, gezellig, creatief en communicatief’ kan getafeld worden.

Bedoeling is dat de tafel plek biedt aan 24 gasten, tijdens de Week van de Smaak rondtrekt door Vlaanderen en op elke bestemming mensen bijeenbrengt om voor een lekkere maaltijd. Een plek aan tafel kan je winnen, maar alleen als je zelf ook in de potten roert: het eten (in drie gangen) wordt gedeeld, er is dus geen menu. Ook chefs en culinaire ambachtsmensen schuiven mee aan tafel.

Ook leuk: gezien de hoogte van de tafel verandert naarmate de maaltijd vordert, zullen de genodigden tijdens het diner naar elkaar toe groeien. Althans dat is de opzet. Het is namelijk de bedoeling dat je zowel staand, als zittend of uitzakkend op een kussen genieten van aperitief, hoofdschotel en dessert.

Tafel24 zal neerstrijken op ongewone locaties: de Erehal in het Designmuseum Gent, de Bogardenkapel in Brugge, de Compressorenhal van C-mine in Genk, het Huis van de Voeding in Roeselare en de Design Vlaanderen Galerie in Brussel. Daarna overwintert het pronkstuk in het Vlaams Huis van de Voeding in Roeselare.

Wie naast een plek grijpt, geen getreur: de ambachtelijke activiteiten in de vier hoeken van Vlaanderen en Brussel zijn legio. Bekijk hier het programma.

De Week van de Smaak – van 12 tot 22 november – is een initiatief van vzw Vol-au-vent in samenwerking met Design Vlaanderen, POM West-Vlaanderen en Fabriek voor de Toekomst. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content