Week van de Smaak gefocust op Turkije

Week van de Smaak gefocust op Turkije

Tijdens de vierde editie van de 'Week van de Smaak' kan u zich onderdompelen in de smaak- en eetcultuur van Turkije, dat dit jaar het gastland van het culinaire festival is. Leuven werd uitgekozen als de Stad van de Smaak en chef-kok Felix Alen als de Peter van de Week van de Smaak.

Over heel Vlaanderen en Brussel worden allerhande activiteiten rond de thema's smaak en eetcultuur georganiseerd, waaronder ook enkele pogingen om culinaire records te breken. Zo gaat in Mechelen de schepen van cultuur op 15 november in de hoogte koken, gaan de buurtbewoners van de Brabantwijk in Schaarbeek op 16 november een poging doen om de langste dürüm ooit te rollen en maakt Genk zich klaar om op 21 november de langste tafel te dekken.

Een nieuwe actie sinds dit jaar is 'Soep op School'. Meer dan honderd scholen bereiden Vlaamse, Turkse of multiculturele soep en scharen zich samen met leerlingen, familieleden en buurtbewoners achter het fornuis. Op deze manier tracht de organisatie jongeren wakker te schudden voor het belang van duurzaamheid en gezondheid.

Week van de Smaak, 12-22 november, meer info

Hanne Vandevoorde

Gevulde wijnbladeren zijn bijzonder populair in het Midden-Oosten.

De aubergine is de ster onder de groenten in Turkije. Imam bayildi (gevulde aubergines) is veruit het populairste gerecht van het land.

Pittige linzensoep: Turks 'comfort food' bij uitstek. In Turkije wordt soep de hele dag gedronken.

Simpel, lekker en zoet: sekerpare (griesmeelsponsgebakjes met hazelnoten) zuigen zich vol siroop.

Courgettebeignets maken deel uit van de ontelbare mezze.