Website toont waar ter wereld er nu wordt gevist

© Getty Images/iStockphoto

Om de transparantie op zee te vergroten, hebben milieubeheerders een website gelanceerd die precies laat zien waar industriële vissersboten momenteel rondvaren. “Een sterk middel tegen illegale visserij”, zeggen experts.

Het satelliet-gestuurde programma Global Fishing Watch wordt door wetenschappers die het al hebben uitgetest omschreven als “een sterk middel om illegale visserij op te sporen, een praktijk die met name arme landen nadeel bezorgt”.

Illegale praktijken

In sommige regio’s, zoals zeereservaten of kustgebieden die voorbehouden zijn voor kleinschalige visserij, duidt de aanwezigheid van een industriële visserssloep met hoge waarschijnlijkheid op illegale praktijken.

“Meestal kunnen we niet meteen achterhalen of zo’n boot illegaal vist of niet”, zegt John Amos van de ngo SkyTruth die het programma ontwikkelde in samenwerking met Google en de Amerikaanse ngo Oceana. “Maar wat zeker is, is dat iemand, ergens ter wereld wel weet of die boot legaal is of niet.”

Die ‘iemand’ kan bijvoorbeeld Josephus Mamie zijn, hoofdverantwoordelijke van Sierra Leone’s Fisheries Research Unit. Volgens hem zijn er twee tot drie keer meer boten actief in de kustgebieden van zijn land dan legaal is toegestaan. “Op deze manier een overzicht krijgen van alle boten, zal voor ons een enorme hulp zijn”, zegt hij.

Meer visvangst dan toegestaan

Illegale visserij is een groot probleem in West-Afrika en in de Stille Oceaan, waar veel gevist wordt op tonijn en geep. En zelfs al vissen boten niet illegaal, dan nog wordt er volgens WWF vaak veel meer gevist dan de licentie toelaat. Op die manier worden de inwoners van de eilandstaten die erg afhankelijk zijn van de visserij en de verkoop van licenties, beroofd, zegt Bubba Cook van WWF.

Sinds GlobalFishingWatch.com online is kunnen overheden in het Zuiden, ngo’s en zelfs particulieren vissersboten traceren. “Dit is een revolutionaire ontwikkeling en zal leiden tot een veel beter beheer van de visserij”, zegt Jaqueline Savitz van Oceana.

Het programma is er gekomen met de steun van de Leonardo DiCaprio Foundation.

(IPS / Christopher Pala)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content