De internationale wijnorganisatie OIV gaat voor dit jaar uit van een mondiale consumptie van 245 miljoen hectoliter. Dat niveau werd sinds 2008, de start van de financiële en economische crisis, niet meer bereikt, zo deelde OIV-topman Federico Castelluci mee in Parijs.

Volgens de wijnorganisatie zou de vraag naar wijn dit jaar lichtjes hernemen. De schatting van 245 miljoen hectoliter ligt iets boven het verbruik in de jaren 2009 tot en met 2012. Wat de productie van het edele vocht betreft, verwacht OIV 9 procent hoger af te klokken op 281 miljoen hectoliter, waarvan 164 miljoen hectoliter in Europa. Dat betekent een terugkeer naar het niveau van 2006, ondanks de dalende oppervlakte voor wijnbouw. 2012 was een slecht wijnjaar met 258 miljoen hectoliter.

Italië blijft de grootste wijnboer met een productie van 44,9 miljoen hectoliter. Frankrijk volgt op de tweede plaats met 44,1 miljoen hectoliter, Spanje sluit de top drie af met 40 miljoen hectoliter, een recordproductie.

De VS zijn de eerste niet-Europese wijnproduct met 22 miljoen hectoliter, goed voor plaats vier. Argentinië sluit de top vijf af (15). Daarna volgen Australië, Chili, Zuid-Afrika, Duitsland en Portugal. (Belga)

De internationale wijnorganisatie OIV gaat voor dit jaar uit van een mondiale consumptie van 245 miljoen hectoliter. Dat niveau werd sinds 2008, de start van de financiële en economische crisis, niet meer bereikt, zo deelde OIV-topman Federico Castelluci mee in Parijs. Volgens de wijnorganisatie zou de vraag naar wijn dit jaar lichtjes hernemen. De schatting van 245 miljoen hectoliter ligt iets boven het verbruik in de jaren 2009 tot en met 2012. Wat de productie van het edele vocht betreft, verwacht OIV 9 procent hoger af te klokken op 281 miljoen hectoliter, waarvan 164 miljoen hectoliter in Europa. Dat betekent een terugkeer naar het niveau van 2006, ondanks de dalende oppervlakte voor wijnbouw. 2012 was een slecht wijnjaar met 258 miljoen hectoliter. Italië blijft de grootste wijnboer met een productie van 44,9 miljoen hectoliter. Frankrijk volgt op de tweede plaats met 44,1 miljoen hectoliter, Spanje sluit de top drie af met 40 miljoen hectoliter, een recordproductie.De VS zijn de eerste niet-Europese wijnproduct met 22 miljoen hectoliter, goed voor plaats vier. Argentinië sluit de top vijf af (15). Daarna volgen Australië, Chili, Zuid-Afrika, Duitsland en Portugal. (Belga)