Waterpijp-foodpairing: Nieuwe gastronomische beleving met een waterpijp

© gf

Het aroma-vapologie is een nieuwe culinaire trend om te ontdekken: foodpairing met geuren door middel van een waterpijp.

Aroma-vapologie is een nieuwe gastronomische ervaring op basis van smaakvolle aroma’s die door middel van een waterpijp ingeademd worden. Zonder dat er tabak aan te pas komt. De techniek werkt met verhitte zeolieten en essentiële culinaire oliën in water, in combinatie met enkele druppels van bijvoorbeeld een mijoto, groentebouillon, kookvocht en dergelijke. Vis, vlees, kaas, chocolade: de toepassingen zijn eindeloos. De aroma’s die via de waterpijp worden opgenomen zorgen voor een nieuwe culinaire sensatie.

‘Noem het een nieuwe manier om smaken intenser te proeven. Een nieuwe tool om mee te experimenteren in de keuken’, zegt de Belgische topdesigner Nedda. ‘Een waterpijp met de juiste smaak kan een gerecht naar een ander niveau tillen. Foodpairing met geuren als het ware.’

Met haar nieuwe collectie Narghilé ontwierp Nedda verschillende culinaire waterpijpen voor het Franse label Airdiem. De 40 cm hoge objecten ogen strak en zijn gemaakt van gepolijst edelstaal. De capsule waarin de houtskool rust, kan met een deksel afgeschermd worden. Een ingebouwd luchtventiel laat de rook vrij en voorkomt dat er water in de brander komt.

Adepten van de futuristische keuken kunnen een exemplaar uit de collectie van de Belgische ontwerpster in huis halen vanaf 720 euro. Meer info in de webshop van nedda.be. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content