Wat werkt er en waarom? De wetenschap achter de populairste diëten

© iStock

Termen als ‘ketose’ en ’toxines’ mogen dan wel wetenschappelijk klinken, zijn de diëten die deze woorden van de daken schreeuwen voldoende wetenschappelijk onderbouwd?

We weten het allemaal: wie wat gewicht kwijt wil en dat gewicht ook kwijt wil blijven kan zich enkel maar beroepen op een geleidelijke verandering van levensstijl. Voedingsgroepen elimineren of net overconsumeren, plots vijf keer per week trainen,… deze aanpassingen zijn vaak zodanig drastisch dat ze zelden vol te houden zijn én veranderen soms ook je metabolisme, waardoor je het steeds moeilijker zal krijgen om dat gewicht er af te houden.

Hoewel het waanzinnig verleidelijk is om je te vergrijpen aan soepen, shakes of celebdiëten die snelle resultaten opleveren, doen die je lichaam op lange termijn vaak meer kwaad dan goed. Ja, ze werken, nee, je zal er misschien niet meteen ziek van worden, maar echt goed voor je zijn ze allerminst.

Natuurlijk is het starten van een dieet om gewicht te verliezen een hoogst persoonlijke keuze, maar het is wel belangrijk om de wetenschap achter zo’n dieet te kennen eer je die keuze maakt. ASAP Science maakte daarom een filmpje waarin populaire weight loss methodes worden opgelijst en af en toe ontkracht.

Bezint dus eer ge begint en wie meer dan vijf kilo kwijt wil laat zich best bijstaan door een arts.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content