Wat te drinken bij de barbecue: tips van Hertog Jan-sommelier Joachim Boudens

© Getty Images/iStockphoto

Barbecue, dat betekent een allegaartje aan vlees, vis, salades, sauzen en bijgerechten. Hoe je daar een passende drank bij kan serveren? Volg het advies van topsommelier Joachim Boudens en houd het simpel!

Wat zullen we drinken? Heel wat mensen vinden het een moeilijk vraag, zo schrijft Joachim Boudens. Daarom bracht de sommelier van Hertog Jan nu een boek uit waarin hij een praktische handleiding geeft die het complexe foodpairen inzichtelijker moet maken. Verwacht je niet aan ingewikkeld vakjargon, wel aan heldere omschrijvingen en concrete toepassingen. Het boek legt uit welke drank passend is voor welke gelegenheid, inspireert je om zelf vrienden uit te nodigen en geeft af en toe een recept dat het midden houdt tussen verfijnd en gemakkelijk.

Wat Zullen We Drinken bevat behalve een inleiding over het op elkaar afstemmen van drank en eten, ook acht hoofdstukken die zich toespitsen op verschillende soorten etentjes. Een vriendenetentje, een mediterrane avond, een Aziatisch diner, een kaasavond… Elke gelegenheid heeft zijn drankjes. Zo ook een barbecue-avond!

Aperitief

Een zomerse barbecueavond wordt vanzelfsprekend gestart met een fris aperitief. Joachim suggereert een frisse schuimwijn, een punch of cocktail. Wees niet te zuinig met de ijsblokjes en let er op dat je aperitief niet te zoet is, want dat vermindert de eetlust.

Wijn

Tijdens een barbecue komen er zoveel verschillende gerechten, smaken en texturen aan bod dat je door het foodpairingbos soms de bomen niet meer ziet. Want bij vis drink je toch wit en bij vlees rood? Of hoe zat dat nu ook alweer? Joachim geeft in zijn boek een aantal erg nuttige richtlijnen voor bij de keuze van je wijn.

Standaard combinaties

Bij vis: De algemene regel geldt dat je geen rode wijn drinkt bij vis. Dat heeft te maken met de tannines in rode wijn, die zorgen voor dat droge gevoel op je tanden – een gevoel dat snel onaangenaam wordt als je tegelijkertijd vis eet. Op een barbecueavond kan je echter iets losser omspringen met die regel, want vis dat op het rooster bereid werd, kan al wat meer hebben. Kies in dat geval wel voor een zachte, fruitige wijn en combineer liefst met een stevig bijgerecht zoals ratatouille of gegrilde groenten.

Bij vlees: Als er ruwer vlees op de grill wordt gelegd, kan je opteren voor wat stevigere wijnen. Kies een volle, krachtige rode wijn bij een stevige lap vlees en kies voor een stevige witte wijn bij kip.

Bij salades en vinagrettes: Een frisse witte wijn met veel zuren combineert het beste.

Bij gegrilde groenten: Ga voor een witte wijn met veel mineralen en houtrijping, zodat hij een wat rokerige smaak heeft. Zo’n witte wijnen passen overigens ook goed bij gegrild vlees of vis.

Bij vettere sauzen en marinades: Deze kunnen een vollere, kruidige wijn goed verdragen.

Wat te drinken bij de barbecue: tips van Hertog Jan-sommelier Joachim Boudens
© Piet De Kersgieter

Een van Joachims basisregels als je wijn kiest voor je barbecue: of je nu voor rood, wit of voor allebei gaat, kies voor een zwoele, kruidige wijn. “Een goed vertrekpunt is om wijnen te kiezen uit warmere regio’s. Het rijpe fruit dat zo typisch is voor dit soort wijnen gaat heel goed samen met de zwoele smaak van de verschillende marinades en barbecuesauzen.” Concreet betekent dat: wijnen uit Zuid-Europa, Latijns-Amerika, Zuid-Afrika, Australië,… Je kan ook naar de soort druif kijken: voor wit smaken grenache, viognier, chardonnay en semmillon kruidiger dan andere soorten, voor rood is dat onderandere syrah, shiraz en tempranillo.

Wil je geen gedoe en serveer je liever maar één wijn? Dan zou je kunnen kiezen voor een rosé. Doordat die fris en fruitig smaakt, maar toch behoorlijk wat tannines bevat, kan hij zowel lichte visgerechten als de lichtere vleessoorten – zoals kip – begeleiden.

Verder laat Joachim barbecueplezier primeren boven gecompliceerde wijnen. “Een barbecue is niet het moment om gasten complexe ontdekkingen voor te schotelen – kies gewoon één passende witte en één passende rode wijn. (…) Ik kan het niet genoeg herhalen: hou het simpel. Het is mooi weer, de sfeer is los en uitbundig… Plezier maken staat voorop en de wijn mag lekker weg drinken.”

Tips

  • Kies voor jonge rode wijnen.
  • Kies een wijn met uitbundige fruitaroma’s.
  • Kies een wijn met weinig of geen tannines.
  • Koel je wijnen voldoende (ook lichte rode wijnen) en hou rekening met het warme weer.
  • Laat je gasten gewoon een hele avond uit hetzelfde glas drinken. Spoelen als ze willen wisselen van soort doen ze wel met het water dat je in karaffen voorziet!

Afsluiter

Wat te drinken bij de barbecue: tips van Hertog Jan-sommelier Joachim Boudens

De kolen smeulen na, de broeksriemen zijn een gaatje verder geopend en het gezelligste deel van de avond is aangebroken: het natafelen. Voor Joachim Boudens het ideale moment om een mooie fles bier open te trekken. Idealiter kies je voor een fles van 75 cl, die je gezellig samen met je vrienden of familie soldaat maakt. Als suggestie geeft hij nog Rodenbach Vintage, Maredsous of Cornet blond mee.

Wat zullen we drinken, Joachim Boudens (Luster, € 29,95) verschijnt op 6 september, samen met Unplugged, van Hertog Jan-chef Gert De Mangeleer.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content