Wat te doen na het eten van pittig voedsel?

4428045

Wat is je eerste reactie na het eten van scherp voedsel? Waarschijnlijk een koud glas water of bier drinken. Maar dat moet je precies niet doen, want water maakt de pijn juist nog erger. Wat kan je wel doen om het branderige gevoel te verhelpen?

Wat is je eerste reactie na het eten van scherp voedsel? Waarschijnlijk een koud glas water of bier drinken. Maar dat moet je precies niet doen, want water maakt de pijn juist nog erger. Wat kan je wel doen om het branderige gevoel te verhelpen?

Ook al weten we dat we er achteraf, wanneer onze mond in brand staat, vaak spijt van krijgen, toch kunnen we het niet laten om pittig voedsel te eten. Gelukkig zijn er genoeg manieren om dat branderige gevoel weg te nemen. Wat in ieder geval niet helpt, is het drinken van een koud glas water, limonade of bier.

De olie in de pepers en scherpe kruiden lost niet op in water, maar verspreidt zich juist nog meer door je mond waardoor de pijn alleen maar erger wordt. Alcohol kan trouwens wel helpen, maar het percentage in bier is lang niet hoog genoeg.

Wat helpt dan wel?

1. Melk en andere zuivelproducten zoals ijs, yoghurt, room, boter en kaas. Capsaïcine is de stof in pepers die het branderige gevoel in je mond veroorzaakt. In zuivelproducten zit het eiwit caseïne en dat helpt om capsaïcine af te breken.

2. Brood, rijst, aardappelen en andere voedingsmiddelen met veel zetmeel. Zetmeel zorgt voor een soort afscheiding tussen de capsaïcine en je mond waardoor je de pijn minder voelt.

3. Suiker breekt capsaïcine niet af, maar leidt de aandacht van je zintuigen tijdelijk af. Het werkt minder goed dan zuivelproducten, maar wanneer je die niet bij de hand hebt is het een bruikbaar alternatief. Bedek je tong een tijdje met een laagje suiker en spuug het daarna weer uit.

4. Citroen, limoen, sinaasappel en ananas: het zuur in deze vruchten helpt om het effect van de capsaïcine te neutraliseren.

5. Avocado’s en bananen: de romige structuur van dit fruit brengt verlichting in je mond.

6. Pure chocolade: het hoge vetgehalte in pure chocolade verwijdert de capsaïcine.

7. Honing: het bedekken van je tong met een laagje honing heeft hetzelfde effect als suiker op je tong. Ook zout helpt.

8. Pindakaas, olijfolie of andere etenswaren met veel olie.

9. Ook alcohol lost capsaïcine op, maar dan moet het wel een drank zijn met een hoog alcoholgehalte zoals tequila. Bier helpt dus niet omdat het alcoholpercentage te laag is..

Bekijk ook het filmpje van twee peperliefhebbers die de scherpste peper ter wereld uitproberen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content