Wat drink je bij een mosselgerecht?

© iStock

Traditioneel een frisse pint, maar er is meer dat smaakt bij een bord mosselen. Een koel glas witte wijn of cider bijvoorbeeld.

Wijn

Ga je voor edel vocht bij je mosselen, kies dan droge witte wijn. Niet te ingewikkeld of te zwaar, en zonder houtrijping, want anders proef je de delicate smaak van de mossel niet: Franse muscadet, entre-deux-mers, bergerac, of pinot blanc. Ga je iets zuidelijker: dan kan je bijvoorbeeld gaan voor Italiaanse soave, verdicchio en orvieto, en de Spaanse albarino. Droge manzanilla en fino sherry smaken er ook verrassend goed bij, of de wat vollere Zuid-Afrikaanse chenin blanc.

Hoe puurder de smaak, hoe puurder de wijn. Bij Thais, kerrie en ook bij een mosterdsaus past een gekruide wijn beter, zoals een viognier of droge kruidige gewürztraminer.

Cider

Ook heerlijk bij mosselen: cider. Een goed glas gekoelde cider (appelwijn) kan zich meten met wijn, is wat lichter in alcohol en heeft een fruitige appelsmaak. Als je de mosselen ook kookt in cider en er stukjes granny smith bij doet of ze gratineert met roquefort, is de combinatie om te smullen

Bier

En dan is er natuurlijk bier, een hele goede partner. Probeer eens een speciaal bier zoals Grimbergen Dubbel of abdijbier, zeker als de mosselen ook in dit bier worden gekookt. Dat geldt dus ook voor een lekkere Tripel. Maar een fris witbiertje of gewoon tapbier past er uiteraard ook perfect bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content