Wat brengt Bordeaux 2007?

Deze week proeven we zes verschillende flessen Bordeaux 2007. De wijnen van dit type passen goed bij geroosterd vlees en zijn allemaal te vinden in de supermarkten Delhaize, Carrefour en Colruyt.

Château Plantey-de-la-Croix, Haut-Médoc 2007

Heel goed geconcentreerde kleur met een kleine evolutietoets. Fijne ontwikkelde cabernetneus. De mond zet smakelijk aan, goede geknoopte lengte. Goede wijn.

Delhaize: 8,99 euro.

Grand Moment, Bordeaux 2007 Normaal geconcentreerde kleur met een zeer kleine evolutietoets. Ontwikkelde neus met fijn oud hout. De smaak is kort en mist klasse.

Carrefour: 6,59 euro.

Château Lilian Ladouys, Saint-Estèphe 2007 Goede inktachtige kleur, evoluerend naar zachtrood. Neus van verse eik met veel finesse, ook na opschudden. Iets gerijpte smaak met goede lengte en eenheid. Goede wijn.

Colruyt: 11,95 euro.

Château Le Grand Verdus, Bordeaux Supérieur 2007 Verse kleur met nauwelijks evolutie. Neus van simpel rood fruit. De smaak is jong en wat ruw in de tannines. Kleine wijn.

Carrefour: 6,29 euro.

Château Tour Saint-Pierre, Saint-Emilion Grand Cru 2007 Iets zwakke kleur, open en met een kleine evolutietoets. Zachte, versmolten neus. Smakelijke aanzet in de mond, genuanceerd en met goede lengte. Goede wijn, eerder versmolten dan gerijpt.

Colruyt: 8,99 euro.

Château Junayme, Canon Fronsac 2007 Heel goede concentratie in de kleur met een kleine evolutietoets. Stevige neus met eenheid, ook na opschudden. Sappige, frisse smaak, maar wat kort en gewoon.

Delhaize: 6,99 euro.

Meer over wijn

Wat hebben ham, stoofpotten, fruit, rauw vlees en wijn gemeen? Ze moeten enige tijd rijpen om de volheid van hun smaak te ontwikkelen. Met rijpen bedoelen we hier iets anders (iets meer) dan versmelten.

Bij versmelten komt er een zekere smaakeenheid tot stand door wederzijdse aanpassing van de smaakingrediënten – zoals binnenstromend volk in een zaal zijn plaats vindt en een geordend geheel wordt: iedereen op zijn stoel. Een dressing, een sla-ensemble, een fruitcompositie, een saus…, ook zij moeten versmelten tot een zekere eenheid.

Dit proces wordt natuurlijk versneld door roeren en omschudden. Rijpen daarentegen veronderstelt een wederzijdse interactie van de ingrediënten, een wisselwerking die gepaard gaat met substantiële, vaak onomkeerbare veranderingen. Tijdens het rijpen ondergaat ham bijvoorbeeld wat proteolyse (ontbinding van de eiwitten) waardoor een andere smaak ontstaat, samen met een stijging van onverzadigde vetzuren (er drupt olie uit), waardoor het vlees gezonder en beter verteerbaar wordt.

De evolutie van wijn gaat ook door twee fasen: versmelten en rijpen. Versmelten doen alle wijnen: fruitigheid en tannines vinden hun smaakplaats in de mondsequens, als een sandwich waarin ze elkaar toedekken (de wijn verliest zijn rauw karakter). Dit versmelten gaat snel, enkele maanden botteling zijn voldoende.

In het Frans duidt men die periode heel toepasselijk aan als la maladie de bouteille. Rijpen is een andere kwestie en is slechts weggelegd voor de betere wijnen. De rijping op fles – de consument heeft geen invloed op de vatlagerig – gebeurt in afwezigheid van zuurstof. De samengeperste kurk laat geen zuurstof door, wijn ‘ademt’ dus niet doorheen de kurk, en de soms toegepaste praktijk om capsules te maken met gaatjes om lucht binnen te laten is ronduit belachelijk.

Op fles zullen organische zuren vanuit het fruit langzaam reageren met de alcohol (veresteren) om geurende, vluchtige esters te vormen: vers wordt gekonfijt en de geur verfijnt tot een boeket. En eveneens langzaam – alles hangt af van de temperatuur _ gaan de kleurstoffen grotere gehelen vormen die niet meer oplosbaar zijn en die neerslaan tot een donker gekleurd depot. De minder gekleurde tannines nemen de kleur over en de wijn wordt ‘getaand’.

Wijn kan dus maar rijpen of verouderen als het geheel van alcohol, zuren (fruit) en fenolen (kleur en bitterheid) in zijn jeugd een stevige basis vormen. Men schat dat dit slechts voor ongeveer tien procent van de wijnen is weggelegd.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content