Wetenschappers van de Polytechnische Universiteit van het Spaanse Valencia en het Britse Universiteit van Oxford weten het zeker: chocolademelk in een oranje kopje smaakt beter. Ze voerden het onderzoek uit bij 57 vrijwilligers en vroegen hen warme chocomelk te proeven uit vier kopjes met verschillende kleuren: wit, crèmekleur, rood en oranje.

Hoewel de chocomelk in alle kopjes identiek was, hadden de proefkonijnen een voorkeur: de chocolademelk in de oranje kopjes smaakte beter.

'De kleur van het servies waarin het voedsel of de drank geserveerd wordt kan bepaalde eigenschappen verbeteren zoals de smaak of het aroma', legt Betina Piqueras-Fiszman van de Polytechnische Universiteit van Valencia uit.

'Er is geen vaste regel die stelt dat een kopje van een bepaalde vorm of kleur de smaak of de geur zou bevorderen. Dit hangt eigenlijk af van het type voedsel', voegt ze er aan toe.

Ze benadrukt enkel de mogelijke impact van de kleur van het servies op vlak van de gastronomie. Gele blikken kunnen bijvoorbeeld de citroensmaak in frisdranken versterken terwijl koude kleuren, zoals blauw, de indruk van een dorstlessend drankje geven. Een drankje in een roze fles of blik zal daarentegen als zoeter ervaren worden.

Andere studies hebben aangetoond dat aardbeienmousse zoeter en smakelijker lijkt op een wit bord dan op een zwart.

De studie werd gepubliceerd in het vakblad Sensory Studies. (DB)

Wetenschappers van de Polytechnische Universiteit van het Spaanse Valencia en het Britse Universiteit van Oxford weten het zeker: chocolademelk in een oranje kopje smaakt beter. Ze voerden het onderzoek uit bij 57 vrijwilligers en vroegen hen warme chocomelk te proeven uit vier kopjes met verschillende kleuren: wit, crèmekleur, rood en oranje. Hoewel de chocomelk in alle kopjes identiek was, hadden de proefkonijnen een voorkeur: de chocolademelk in de oranje kopjes smaakte beter. 'De kleur van het servies waarin het voedsel of de drank geserveerd wordt kan bepaalde eigenschappen verbeteren zoals de smaak of het aroma', legt Betina Piqueras-Fiszman van de Polytechnische Universiteit van Valencia uit. 'Er is geen vaste regel die stelt dat een kopje van een bepaalde vorm of kleur de smaak of de geur zou bevorderen. Dit hangt eigenlijk af van het type voedsel', voegt ze er aan toe. Ze benadrukt enkel de mogelijke impact van de kleur van het servies op vlak van de gastronomie. Gele blikken kunnen bijvoorbeeld de citroensmaak in frisdranken versterken terwijl koude kleuren, zoals blauw, de indruk van een dorstlessend drankje geven. Een drankje in een roze fles of blik zal daarentegen als zoeter ervaren worden. Andere studies hebben aangetoond dat aardbeienmousse zoeter en smakelijker lijkt op een wit bord dan op een zwart. De studie werd gepubliceerd in het vakblad Sensory Studies. (DB)