Waarom zijn pikante pepers pikant?

© iStock

Omdat kinderen de vragen stellen die wij volwassenen niet durven stellen besloot Mentalfloss om wekelijks zo’n vraag te beantwoorden. Want eigenlijk: waarom zijn pikante pepertjes zo pikant?

Wanneer je dat branderige, tintelende gevoel in je mond krijgt na een pikant gerecht dan weet je bijna zeker dat er chilipepers zijn gebruikt, maar hoe komt het dat deze kleine vruchtjes zo pikant zijn? De schuldigen zijn de zaadjes. Die bevatten capsaïcine, een alkaloïde dat de nociceptoren op de tong stimuleert die gevoelig zijn voor hitte en pijn, wat een branderig gevoel geeft.

Peperplanten willen zichzelf en hun zaad namelijk beschermen en verschillen daarin dus eigenlijk niet zoveel van mensen. Hoewel het perfect oké is wanneer de pepers opgegeten worden door vogels-die zijn immuun voor het branderige gevoel en verspreiden de zaden via hun ontlasting -, zijn insecten doorgaans gevaarlijker. Zij eten immers maar kleine beetjes van de vrucht, waardoor er gaten ontstaan en schimmels de zaden kunnen aantasten. De capsaïcine zou de zaadjes tegen schimmels beschermen.

Wat wij “een leuk extraatje” vinden aan een exotisch gerecht is voor de peperplant dus puur een overlevingstechniek. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content