Waarom we allemaal aan fika zouden moeten doen

Fika © iStock

Na tack (danku) en hej (hallo) is fika (koffiepauze) het derde belangrijkste woord dat je moet kennen als je Zweden bezoekt. Maar ook hier bij ons zouden we het belang van fika niet mogen onderschatten.

Fika komt van het Zweedse woord kaffi, een oudere variant van het huidige woord kaffe, wat – u raadt het al – koffie betekent. Het woord fika kan zowel als zelfstandig naamwoord als werkwoord gebruikt worden. Fika is een soort van koffiepauze, waar vaak ook versnaperingen aan te pas komen. Dat kan gaan van gebak tot een belegd broodje.

In heel wat Zweedse bedrijven lassen de werknemers verplicht een koffiepauze in. Ook in de Zweedse afdeling van The Bank of America wordt er verplicht aan fika gedaan. Een intern onderzoek wees immers uit dat teams die regelmatig al koffiedrinkend met elkaar praten ook beter presteren.

Concentratie

Het is al meermaals bewezen dat we ons maar maximum 50 minuten aan een stuk kunnen concentreren. Af en toe het hoofd leegmaken, de benen strekken en sociale afleiding opzoeken, helpen ons dus om de rest van de dag geconcentreerd te werken. Tijdens een koffiepauze kunnen we ongegeneerd praten met collega’s. Wie liever thee of water drinkt, kan uiteraard nog steeds aan fika doen.

Zweedse Kanelbullar
Zweedse Kanelbullar© iStock

Lang hoeft zo’n pauze ook niet te duren. Gewoonlijk houden Zweedse werknemers twee keer per dag een korte koffiepauze, een keer in de voormiddag en een keer in de namiddag. Zou het niet gezonder zijn om twee keer per dag een korte wandeling te maken, horen we al weergalmen? Niets houdt u tegen om een koffie en versnapering te nuttigen terwijl u de benen strekt.

Recepten voor een geslaagde fika

Bij fika horen uiteraard kaneelbroodjes (Kanelbullar). Ontdek hier hoe je die maakt.

Fan van chocolade? Ga dan voor een brownie met vanillesaus.

Of wat dacht je van chocoladetruffels met versgeraspte kokosnoot?

De Belgische versie van fika is niet compleet zonder wafels.

Een pauze wordt nog beter met een stuk peperkoek.

Een lekker stukje appeltaart gaat er altijd in.

Liever wat gezonder? Kies dan voor een avocadotaart.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content