Wanneer de koude in de winter toeslaat zoeken dieren de warmte van een hol op of ze migreren naar warmere plaatsen. Maar planten kunnen nergens heen en moeten zich op andere manieren tegen de koude beschermen. Vrieskoude kan planten immers op alle mogelijke manieren beschadigen.

Om dat te voorkomen produceren wortels in de winter meer suiker omdat deze stof de formatie van ijskristallen voorkomt en zo worden de cellen van de plant niet vernietigd. Doordat de wortelplant zichzelf beschermt tegen de koude kunnen wij genieten van zoetere penen op het bord.

In deze video wordt het nog eens haarfijn uitgelegd:

Wanneer de koude in de winter toeslaat zoeken dieren de warmte van een hol op of ze migreren naar warmere plaatsen. Maar planten kunnen nergens heen en moeten zich op andere manieren tegen de koude beschermen. Vrieskoude kan planten immers op alle mogelijke manieren beschadigen. Om dat te voorkomen produceren wortels in de winter meer suiker omdat deze stof de formatie van ijskristallen voorkomt en zo worden de cellen van de plant niet vernietigd. Doordat de wortelplant zichzelf beschermt tegen de koude kunnen wij genieten van zoetere penen op het bord.In deze video wordt het nog eens haarfijn uitgelegd: