Laten we even teruggaan in de tijd. Ik ben zo'n twintig jaar oud en student op kot in Antwerpen. Mijn krappe weekbudget dwingt me op keuzes te maken: een terrasje gaan doen of bezuinigen op mijn maaltijden? Als levenslustige student is die keuze snel gemaakt: ik beperk me in de winkel algauw tot het kopen van groenten en fruit, aangevuld met allerlei uit de drogisterij. Dat ik vandaag nog steeds bijna enkel vegetarisch kook, is niet begonnen vanuit idealisme, maar vanuit dat beperkte studente...

Dat vegetarisch eten dan ook soms als duurder te boek staat, is op zich behoorlijk vreemd. Vleesvervangers zijn inderdaad niet altijd goedkoop, maar - hier komt een vegetariërsgeheimpje - stiekem ook lang niet altijd lekker. Vegetariërs kopen maar zelden voorgemaakte burgers, quorngehakt en zelfs tofu. Waarom zouden ze ook? Het is al lang aangetoond dat vleesvervangers niet nodig zijn in een gebalanceerd eetpatroon. Af en toe zijn ze een leuk extraatje, bijvoorbeeld tijdens een drukke week op het werk, of handig voor mensen die de vegetarische keuken nog maar pas leren kennen en nog erg vertrouwd zijn met de Vlaamse vleesje-groente-aardappel-gerechten. Want nee, een lekkere maaltijd hoeft niet uit die drie componenten te bestaan. Meer zelfs: de gemiddelde vegetariër vindt dergelijk voedsel onnoemelijk saai. Die willen smaakvolle groentebereidingen, bossen verse kruiden en sauzen die erom smeken rechtstreeks uit de pan gelikt te worden. Dus daar zijn we alvast uit: vleesvervangers hoeven lang niet elke dag. Wie die weglaat, zal vanzelf merken dat vegetarisch eten niet duurder is dan een omnivorendieet, integendeel. Wie de seizoenen zelfs maar een beetje volgt, kan groenten kopen voor verschillende dagen voor de prijs van een steak. Groenteballetjes of burgers? Als je die per se wil, kan je ze zelf maken in een kwartier tijd, voor een fractie van de prijs waaraan ze in de winkel liggen. Groenten en peulvruchten, de basiscomponenten van vegetarische voeding, zijn zowat het goedkoopste dat je in de supermarkt kan vinden. Dat gezond eten per definitie duurder is, is een cliché dat niet noodzakelijk hoeft te kloppen. Het is waar dat goedkope kant-en-klaarmaaltijden ongezonder zijn dan wanneer je het zelf maakt, maar dat wil niets zeggen over goedkoop voedsel an sich.