Waarom kurkuma veel meer is dan een lekkere, gele specerij

Kurkuma © iStock

Kurkuma of Indiase geelwortel is een van de vaakst gebruikte ingrediënten voor curryschotels en wordt gemakkelijk herkend door zijn gele kleur en mild bittere smaak. Onderzoek heeft uitgewezen dat kurkuma een positieve invloed kan hebben op je gezondheid, maar ook de werking van geneesmiddelen kan beïnvloeden.

Kurkuma wordt voornamelijk geoogst in India en is afkomstig van de plant Curcuma longa. Je kent het ongetwijfeld als het vaste bestanddeel van currypoeder. Met deze specerij voeg je niet alleen smaak en kleur toe aan je maaltijd, maar werk je ook aan je gezondheid. Vers ziet een geelwortel eruit als een kleine gemberwortel, wat niet vreemd is, want deze gezonde ingrediënten zijn familie van elkaar.

Geneeskrachtige werking

In Aziatische landen is kurkuma erg geliefd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Zo wordt geloofd dat kurkuma gebruikt kan worden tegen geelzucht, diabetes, kanker, darmonstekingen, zure oprispingen, menstruatieklachten, reuma en hersenaandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.

Waarom kurkuma veel meer is dan een lekkere, gele specerij

Een studie uit 2008 onderzocht de link tussen kurkuma en Alzheimer. Wat bleek? De stof curcumine, een polyphenol aanwezig in kurkuma, heeft wel degelijk een beschermende werking op de hersenen. Ook andere onderzoeken bevestigden dat kurkuma goed is voor de hersenen en het geheugen.

Ook gebruikt men het poeder in India voor de behandeling van wondjes. Het heeft immers een ontstekingsremmende functie. Volgens een studie uit 2009 vermindert kurkuma daarom ook de kans dat ingewanden ziek worden ten gevolge van ontstekingen.

Voor mensen met overgewicht is kurkuma voor diezelfde reden een heilzame specerij. Zwaarlijvigheid wordt immers gelinkt aan chronische ontstekingen, dus een ontstekingsremmer kan helpen bij het op peil houden van het gewicht. Uit een onderzoek met zwaarlijvige muizen die curcumine toegediend kregen, bleek dat ze minder slechte cholesterol hadden en ook sneller gewicht verloren.

Opgelet

Kurkuma wordt helaas niet gemakkelijk opgenomen in onze bloedbaan. Het zou helpen om zwarte peper te combineren met de specerij, om van de voordelen te genieten. Let ook op wanneer je medicatie neemt, want onderzoek heeft aangetoond dat kurkuma invloed kan uitoefenen op bepaalde medicatie.

Medicijn vervangen door specerijen moet je natuurlijk ook niet doen. Bij een medisch probleem, ga je nog steeds ten rade bij een arts. Maar dat neemt niet weg dat koken met dit kruid een heuse opkikker kan zijn voor je gezondheid én je zintuigen.

Overtuigd? Ga zelf aan de slag met onderstaande recepten voor een heerlijke, gezonde maaltijd.

Recepten

Gezonde quiche met kurkuma, broccoli, pistachenoten en verse knoflook

Groentecurry (gobi mutter korma)

Zeeduivel met kokosmelk, kurkuma en Sezuanpeper

Kikkererwtenburgers met koriander, kurkuma en chilipoeder

Zachte vanillecurry van Poon

Tajine van lamsvlees met jumbosultana’s en honing

Thaise krabsoep met kokos, rijstnoedels en sluimerwten

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content