Waarom je in deze 3 Vlaamse bars absoluut iets moet gaan drinken

Must Drink © -

In ‘Must Drink’ van Luc Hoornaert vind je een selectie van honderd Vlaamse topadresjes waar je een frisse pint, een overheerlijke koffie of een meesterlijke cocktail kan proeven. Ontdek hier drie adresjes uit het boek.

‘Must Drink’ bundelt de geheime tips van wijnimporteur en foodie Luc Hoornaert. In maar liefst 256 pagina’s troont de auteur je mee naar de leukste (koffie)bars. Zowel de gevestigde waarden als de alternatieve adresjes komen aan bod.

Ontdek hier alvast drie adresjes uit het boek en ga zelf proeven.

ME & MY MONKEY

Wat? Mr Henry

ma.-zo.: 11.00-18.00 u.

Waar? Oever 18 – 2000 Antwerpen

www.facebook.com/mamm666

Mr Henry is een cappuccino met huisgemaakte gembersiroop en chocolade, en smaakt overheerlijk. Hij wordt hier met liefde voor je klaargemaakt door Noah Melis, in het echte leven drummer van Bed Rugs, een indie rockband uit Antwerpen die onder een andere naam de finale van de prestigieuze Humo’s Rock Rally haalde.

Je begrijpt dat kwaliteitsmuziek nooit ver weg is, wanneer een muzikant het voor het zeggen heeft. Daarom is Me & My Monkey eigenlijk een vermomde platenzaak waar je verdomd lekkere en origineel gedecoreerde cappuccino’s, heerlijke sapjes en shakes kunt drinken. Dat allemaal in een leuke en trendy setting. De titel is – hoe kan het ook anders – een muziekreferentie. Het is namelijk een stuk uit de titel van een erg goed Beatles-nummer: ‘Everybody’s Got Something to Hide Except Me and My Monkey’.

Me & My Monkey is een leuke koffiebar/platenzaak waar een enorm hoge feelgood-factor heerst, en dat is volgens mij minstens even belangrijk

als de hoge kwaliteit van de koffiecreaties die Noah beheerst. Leuk zijn de verschillende sfeertjes die in elke ruimte hangen en het weliswaar minuscule maar erg begeerde terras op de Oever waar het altijd leuk mensen kijken is.

IN DE VERZEKERING TEGEN DE GROTE DORST

Wat? Oude Geuze Hanssens

Frans Baetensstraat 45 – 1750 (Eizeringen) Lennik

zo. en kerkelijke feestdagen: 10.00-13.30 u.

Tel.: 02/532.58.58 – www.dorst.be

Beter dan dit wordt een cafébezoek zelden. Het café met de langste naam heeft meteen ook de kortste openingsuren. Ja, je hebt het goed gelezen: dit café is enkel open een uurtje voor en na, en natuurlijk ook tijdens, de mis in de kerk van Eizeringen die recht tegenover de café ligt. Yves en Kurt Panneels herstelden het stamcafé van hun vader en grootvader in ere en maakten er een hommage aan het originele dorpscafé van. Hier binnenstappen is een belevenis en brengt je meteen terug naar eind jaren 1940, begin jaren 1950. Hier wordt met heel hun hart café gehouden. Elke zondag lijkt het hier dan ook een kleine volksverhuizing.

Naast een hommage aan het originele volkscafé is het bovendien een hommage aan de edele drank uit de Zennevallei: geuze. In de kelder van In de Verzekering tegen de Grote Dorst vind je een van de allergrootste geuze- en kriekselecties ter wereld. Die kunnen ook online worden besteld en meegenomen. Maar ze smaken toch net iets beter in een eenvoudige dorpsherberg over de kerk.

Wanneer de ochtendzon het café vult en mijn glas geuze lijkt te veranderen in vloeibaar goud is de wereld opeens een betere plaats geworden.

MONASTERIUM

Wat? Westmalle

Getrouwheidsgang 4 – 1000 Brussel

ma.-zo.: 11.00-06.00 u.

Tel.: 02/514.44.34 – www.deliriumvillage.com

Een café ingericht als minikloostertje, met een keuze uit meer dan honderd trappisten en abdijbieren, waar bovendien enkele honderden wodka’s te proeven zijn? Bestaat dat echt of beeld ik het me in? Het bestaat, op enkele stappen van de grote markt van Brussel. De rijkste Belgische bieren hebben ook een rijke geschiedenis. Kloosterordes, waaronder de Trappisten, begonnen met het brouwen van bier om geld in het laatje te brengen. Water zat vol bacteriën, dus het was aanbevolen om bier te drinken. De trappisten en andere abdijbieren bleven populair tot hun ketels werden aangeslagen en omgesmolten tot zwaar oorlogsmateriaal in de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog en als gevolg van de wet Vandervelde werd de productie van deze stevige bieren hervat.

De Normandische abdij La Trappe staat aan de wieg van de naam

Trappist. In Westmalle staat de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart, die behoort tot de orde der cisterciënzers. Die abdij is vooral bekend als de abdij van de trappisten van Westmalle, en is bij ons vooral beroemd omwille van haar heerlijke, meesterlijke bier. De Westmalle tripel is een waarlijk meesterwerk.

Verschenen bij Uitgeverij Lannoo. Klik hier voor meer info.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content