Waarom er geen roomijs met druivensmaak bestaat

© iStock

Het was je allicht nog nooit opgevallen maar zelfs in grote ijssalons in Italië – waar ze zowat àlle smaken hebben – verkopen ze geen roomijs met druivensmaak. Er doen heel wat geruchten de ronde over waarom ijsfabrikanten zich hier niet aan wagen, maar Thrillist heeft de échte reden gevonden.

Het internet puilt uit van urban legends over druivenroomijs – en dan met name het gebrek daaraan. Zo zou je druiven niet kunnen bevriezen, bevatten ze een stof die dodelijk is voor huisdieren waardoor het verboden is door volksgezondheid én -deze is echt wel héél specifiek- heeft Ben Cohen (van Ben & Jerry’s) ooit eens druivenroomijs proberen maken voor een meisje waar hij een oogje op had, een liefdesverhaal dat prompt aan een einde kwam omdat de hond van het meisje na 1 likje creperend op de grond viel en stierf. Dat meisje zou volgens de legendes trouwens Becky Greenfield zijn, zus van Cohens zakenpartner Jerry. We schreven toch dat het bijzonder specifiek was?

Thrillist kreeg onlangs de kans om het hoofd van de PR van Ben & Jerry’s te interviewen, voor de handigheid ook Greenfield genaamd. En wat doe je dan als je zo’n belangrijk roomijsimperium voor je hebt zitten? Juist: je vraagt hem naar druivenroomijs. Volgens Greenfield zijn bovenstaande verhalen allemaal onzin. Er zijn immers genoeg foodbloggers die er wél al in geslaagd zijn om roomijs van druiven te draaien, en zowel zij als hun huisdieren zijn bij weten nog in leven. Waarom is Ben & Jerry’s er dan niet in geslaagd?

Voor waterijsjes of kleine hoeveelheden roomijs kan je wel druiven gebruiken
Voor waterijsjes of kleine hoeveelheden roomijs kan je wel druiven gebruiken© Getty Images/iStockphoto

“Wanneer je fruit als basis voor roomijs neemt dan kom je al snel in de problemen wanneer je op grote schaal moet gaan produceren”, aldus Sean Greenfield aan Thrillist. “Druiven bestaan voor 85% uit water – wanneer je zo’n waterachtige puree gaat gebruiken voor roomijs dan eindig je al snel met roomijs doorspekt met stukjes bevroren, waterachtige slush – niet bepaald smakelijk.” Je hebt dus héél erg veel druiven nodig om smaak te creëren die fatsoenlijk is, en nòg meer druiven om een smaak te creëren die je in productie kan brengen en waarmee je duizenden potjes per maand kan vullen.

Maar wat dan met kersen, fruit dat ook voornamelijk uit water bestaat en toch de basis vormt voor één van Ben & Jerry’s succesrecepten Cherry Garcia?

“Dat is inderdaad ook moeilijk, maar daar is het de moeite waard. Kers is een smaak die mensen associëren met roomijs, met desserts, dus ze gaan dat ook kopen. Druiven zijn nog niet echt doorgebroken op dat vlak, en omdat (de meeste) mensen nog nooit druivenroomijs hebben geproefd, gaan ze er niet naar verlangen, dus zullen ze het ook niet kopen. Het is een smaak die veel moeite, veel tijd en veel geld zou kosten en waarvan de kans bestaat dat je hem nooit verkocht krijgt.” (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content