Waar eet en drinkt de Belgische modescene? 35 adresjes om zelf eens te testen

© Eleni Debo

Waar gaan ontwerpers en spilfiguren van de Belgische modewereld het liefst eten na een drukke dag? Het vaakst gehoorde antwoord: ‘Vlakbij, lekker en gezellig.’

Bruno Pieters

Modeontwerper en artdirector

Waar eet en drinkt de Belgische modescene? 35 adresjes om zelf eens te testen
© Photocuisine / Stockfood

“Ik zoek geregeld vegan-adresjes uit. Zo is er de Biologisch-Dynamische Bakkerij in Antwerpen. Ik ben verslaafd aan hun vegan-burger. Ook Tanuki in Brugge is een van mijn favorieten, de vegan-sushi is er geweldig.”

 • Biologisch-Dynamische Bakkerij, Volkstraat 17, 2000 Antwerpen.
 • Tanuki, Oude Gentweg 1, 8000 Brugge, tanuki.be


Tim Van Steenbergen

Theaterkostuum-, mode- en brilontwerper

“Bij Sombat zit je als in een huiskamer (er zijn geen menu’s!) en er verschijnen de heerlijkste Thaise gerechten. In Bar Vert hebben mijn team en ik al veel belangrijke beslissingen genomen. Ze serveren zalige flatbreads, salades en de beste latte. Hun worteltaart is een absolute aanrader.”

 • Sombat, Desguinlei 196, 2018 Antwerpen, sombat.be
 • Bar Vert, Helenalei 2-4, 2018 Antwerpen.


Nathalie Verlinden

Ontwerpster van schoenen en handtassen

Waar eet en drinkt de Belgische modescene? 35 adresjes om zelf eens te testen
© gf

“In Brussel ga ik al jaren naar Au Daringman, een typisch bruin café. Er is altijd ambiance en de muziek is er goed. In dezelfde buurt ligt restaurant Henri. Je vindt er de lekkere, klassieke keuken. Omdat ik zelden vlees eet en het nooit zelf klaarmaak, durf ik daar toch eens een steak te kiezen.”

 • Au Daringman, Vlaamsesteenweg 37, 1000 Brussel.
 • Henri, Vlaamsesteenweg 113, 1000 Brussel, restohenri.be


Eline van Ree

Modeontwerpster

“Na een voorstelling ga ik graag iets drinken in cultuurcentrum De Studio. Er valt altijd wat te ontdekken, en er vinden vaak leuke feestjes plaats. In maart lanceer ik daar mijn nieuwe collectie. Ik ben ook een grote fan van Indische foodtruck Mission Masala. Recent richtten ze een restaurant op, ik moet er dringend eens binnenwippen . In Cabo Verde op het Eilandje waan ik me dan weer in een tropisch land. Lekker eten, goede sfeer, en op zaterdag livemuziek: wat wil je nog meer?”


Annelies Timmermans

Tassenontwerpster

“Ik ontbijt graag in Local Store: een grote, leuk ingerichte ontbijt- en lunchzaak slash buurtwinkel. Behalve lekkere chocoladekoeken kun je er ook lokale producten vinden. Ook bar Vitrin vind ik gezellig, die staat bekend om haar lekkere Spritz.”


Wali Mohammed Barrech

Modeontwerper

Waar eet en drinkt de Belgische modescene? 35 adresjes om zelf eens te testen
© Getty Images/iStockphoto

“Restaurant Le John is voor mij een echt juweeltje in een smaakvol interieur. Het serveert onder andere een zeer lekkere zeebaars met knolselder. Soms geniet ik op de eerste verdieping ook van een drankje aan de bar. Vlak bij mijn atelier ligt de bruine kroeg De Kat. Ik stap er soms binnen voor een pint of twee om de werkdag af te sluiten, of voor een babbeltje.”

 • Le John, Kasteelpleinstraat 25, 2000 Antwerpen, lejohn.be
 • De Kat, Wolstraat 22, 2000 Antwerpen


Veronique Vermussche

Ontwerpster en oprichtster van knitwearlabel Tuinch

“Op vijftig meter van mijn showroom ligt het Italiaanse restaurant Brusketta. Ik bestel er steevast een portie antipasti en carpaccio van rund met truffel. De sfeer is er familiair, en doordat de tafeltjes dicht bij elkaar staan leer ik er iedere keer wel iemand kennen.”

 • Brusketta, Jan Van Rijswijcklaan 67, 2018 Antwerpen.


Elisa Mol en moeder Els De Maeijer

Staan samen met Els’ broer Tom aan het roer van multimerkenboetiek Monar

Waar eet en drinkt de Belgische modescene? 35 adresjes om zelf eens te testen
© Getty Images/iStockphoto

“In het weekend zitten wij vaak bij BarBel. Eigenares Annabel is een superlieve vrouw, en we komen er vaak kennissen tegen uit de buurt. Het terras is heel gezellig in de zomer. Ontbijten doen we graag bij Butchers Coffee voor hun lekkere pannenkoeken. Klassieke Vlaamse gerechten kunnen ons ook bekoren. Daarvoor trekken we naar Mampoko.”


Karen Hendrix

Medeoprichtster van sieradenlabel Wouters & Hendrix

“Mijn man en ik koken meestal samen, met verse producten van de zaterdagmarkt. Ik ben echt verslaafd aan groenten. Als we toch geen tijd hebben om zelf te koken, halen we iets bij een van de vele goede zaken in de Sint-Jorispoort. De Smaaknatie, bijvoorbeeld, heeft zeer goede gerechten, en hun desserts presenteer ik vaak aan bezoek.”

 • Zaterdagmarkt, Theaterplein, 2000 Antwerpen.
 • De Smaaknatie, Sint-Jorispoort 33, 2000 Antwerpen, smaaknatie.be


Inge Grognard

Make-upartieste

“Ik ga graag naar de Ciro’s voor de gerechten die ikzelf niet kan klaarmaken. Zo bestel ik er altijd de vol-au-vent de luxe, bereid met kalfszwezeriken, kip en mousselinesaus. Ook Vitrin geef ik maandelijks een bezoekje. Het is bovendien de ideale locatie om te genieten van het eerste zonnetje van het jaar.”

 • Ciro’s, Amerikalei 6, 2000 Antwerpen, ciros.be
 • Vitrin, Marnixplaats 14, 2000 Antwerpen, vitrin.eu


Charlie De Keersmaecker

Fotograaf

Waar eet en drinkt de Belgische modescene? 35 adresjes om zelf eens te testen
© 15 grams

“Mijn topfavoriet is Veranda. Doordat er maar één menu is dat telkens verandert, is ieder bezoek verrassend. De chef heeft tonnen talent, hij houdt zich niet vast aan de traditionele keuken, maar pakt ook niet uit met hypes of technische snufjes. Hij vaart zijn eigen koers. Zo wil ik mijn fotografie ook benaderen. De natuurwijnen zijn er een gesmaakte bonus. Als ik ga uitwaaien in Oostende, eet ik garnaalkroket bij Brasserie du Parc en sluit ik de avond af bij Lafayette. In die bar zit een gekleurde mix van bezoekers en de muziek is er fantastisch.”

 • Veranda, Lange Lobroekstraat 34, 2060 Antwerpen, restaurantveranda.be
 • Brasserie du Parc, Marie-Joséplein 3, 8400 Oostende, hotelduparc.be
 • Lafayette, Langestraat 12, 8400 Oostende


Sebnem Günay

Modeontwerpster

“Als ik in België ben, probeer ik een tafeltje te regelen bij The Century in Hasselt. Ik bestel er altijd een grote portie steppegras als afsluiter van een dagje shoppen. Ik ben gek van chocolade, dus als ik een meeting heb in Leuven, ga ik elke keer naar chocoladebar Quetzal. Hun brownie met melkchocoladesaus en vanille-ijs is om je vingers van af te likken!”


Ellen Kegels

Ontwerpster en zaakvoerster van knitwearlabel LN Knits

Waar eet en drinkt de Belgische modescene? 35 adresjes om zelf eens te testen
© gf

“Een van mijn favoriete adressen is Natuurkost. Aaiko, de keukenchef, combineert lekker met gezond op een sublieme manier. Ik ben er dol op de raw groentelasagne. Om te eindigen neem ik een stukje cheesecake en een havermelk-cappuccino. Heerlijk!”

Anne Zellien

Juwelenontwerpster

‘Taverne du Passage is een klassieke brasserie met gesteven witte tafellakens. Ze serveren de heerlijkste klassiekers. Ik bestel er altijd de garnaalkroketten en mijn guilty pleasure: filet americain met frietjes. Onze vaste stek wanneer we iets willen eten voor we naar de film gaan is al jaren Sjalot en Schanul. Dat restaurant wordt uitgebaat door twee fantastische madammen: Chrisje en Marieke. Ik hou van de keuken en de ongedwongen sfeer. Ik bestel er vaak La Santa Rosanna: een zeer malse, gegrilde runderfilet met pesto. De allerbeste sushi van het land vind je bij Ko’uzi. Wij wonen een straat verderop en bestellen er vaak een afhaalmaaltijd. Ideaal voor in de zomer op het terras in het avondzonnetje.’


Maureen De Clercq

Modeontwerpster en docente aan de Antwerpse Modeacademie

‘Mijn lievelingsrestaurant is Camino. Ik krijg geen vol bord leeg, dus ik vind het fijn dat je er kleinere gerechtjes om te delen kunt bestellen. En het interieur is echt de moeite. Vlak bij mijn huis ligt Kolonel Koffie. Je vindt er heerlijke boterhammen en lekkere koffie, en het is gezellig ingericht met vintage elementen. Doordat er veel licht is, kan ik er ook goed werken. Ook meetings organiseer ik steevast daar. In de late uurtjes drink ik graag tequila om de nacht af te sluiten. De beste serveren ze bij Café Baron.’


Sofie D’Hoore

Modeontwerpster

Waar eet en drinkt de Belgische modescene? 35 adresjes om zelf eens te testen
© Photocuisine / Stockfood

‘Ik werk dag en nacht, meestal eet ik ’s avonds gewoon een boterham. Als ik toch tijd heb, ga ik liever naar een concert. Toch is er een restaurant waar ik al veertig jaar kom: Euterpia. Het eten is er altijd lekker, en na al die jaren voelt ieder bezoek een beetje nostalgisch aan. Een andere klassieker is Au Vieux Saint Martin. De keuken verandert er nooit, en je kunt er authentieke Vlaamse gerechten eten. Die worden altijd genereus geserveerd. Ook het interieur, ingericht door Christophe Gevers, is indrukwekkend. Doordat er een heleboel tijdschriften liggen, vind ik het ook fijn om er in mijn eentje te zitten.’


Stephan Schneider

Modeontwerper

‘Een van mijn favoriete adressen is brasserie Belair, in het luchthavengebouw van Deurne. Je ziet er de mensen op het tarmac in en uit hun vliegtuig stappen, en terwijl ik er van kaaskroketten geniet, waan ik me in een filmdecor. Een unieke plek. Net als de Piano Bar, een authentieke zaak die me door de anonieme sfeer doet denken aan een hotellobby. Ik bestel er graag een campari orange, en luister naar de pianist die Amerikaanse evergreens speelt. Sinds ik in de Diamantwijk woon, eet ik af en toe in het Joodse restaurant Hoffy’s. Dat heeft een fenomenaal vegetarisch aanbod.’

 • Belair, Luchthavenlei z/n bus 7, 2100 Antwerpen, belair-antwerpen.be
 • Piano Bar, Grote Markt 33, 2000 Antwerpen.
 • Hoffy’s, Lange Kievitstraat 52, 2018 Antwerpen, hoffys.be


Nathalie Vleeschouwer

Modeontwerpster

Waar eet en drinkt de Belgische modescene? 35 adresjes om zelf eens te testen
© © heikki verdurme

‘Ik hou ervan om te kunnen teruggaan naar een restaurant en er exact dezelfde gerechten te kiezen als de vorige keer. Daarom ga ik graag naar Ciro’s: een ouderwetse vaste waarde aan het oude justitiepaleis. Bij een lekkere dame blanche voel ik me even weer een kind. In mijn buurt ligt de Brabohoeve, opgericht door Gregory Van der Brempt en Christophe Balthazar. Een echte aanrader, met een vrij traditionele keuken en een prachtig, gezellig interieur.’

 • Ciro’s, Amerikalei 6, 2000 Antwerpen, ciros.be
 • Brabohoeve, Noorderlaan 27, 2970 Schilde, brabohoeve.be


Leonneke Derksen

Modeontwerpster en oprichtster van Léo

‘Bij Kumiko in Brussel bestel ik altijd gyoza (Japanse dumplings) en homemade limonade. Ze bieden een leuke mix van verschillende keukens aan. Af en toe wordt er op zondag een closet sale gehouden. Als ik een kater heb, vind je me bij Friture René in Anderlecht, voor een friet special en een vleeskroket. De authentiekste frituur die ik ken.’

 • Kumiko, Aalststraat 7, 1000 Brussel, kumiko.be
 • Friture René, Verzetsplein 14, 1070 Anderlecht.


Ségolène Jacmin

Medeoprichter van denimlabel Façon Jacmin

‘De ochtend is een belangrijk moment voor mij: alles kan nog, ik zit vol energie. Toch heb ik nog graag wat me-time. De perfecte plaats om de dag te beginnen en de mensen om me heen te zien wakker worden vind ik Café de la Presse. ’s Ochtends zitten er veel mensen op hun eentje. Ik vind het fijn om ze te observeren en me af te vragen hoe de dag er voor hen zal uitzien. Af en toe, op een romantische avond, ga ik met mijn man naar La Quincaillerie, daar bestellen we een decadent groot bord zeevruchten. Je tafelt er in een voormalige ijzerwarenhandel die ontworpen werd door een leerling van Victor Horta. Dankzij dat prachtige decor hangt er een authentieke en nostalgische sfeer.’

 • Café de la Presse, Louizalaan 493, 1050 Brussel, cafedelapresse.be
 • La Quincaillerie, Edelknaapstraat 45, 1050 Brussel, quincaillerie.be


Murielle Scherre

Lingerieontwerpster en oprichtster van La fille d’O

Waar eet en drinkt de Belgische modescene? 35 adresjes om zelf eens te testen
© Raf Ketelslagers

‘Bij Lokaal in Gent kan ik met mijn ogen dicht bestellen. Guilt free én lekker. Ik vermoed dat Arno, de kok en eigenaar, de reïncarnatie is van de dalai lama, Gandhi en Moeder Teresa samen. Hij verkoopt ook de desserts van Madam Bakster. Verdraaid lekker. Pop-uprestaurant Foodstorms, op de zesde verdieping van de creatieve ontmoetingsplaats Nest, is ook helemaal top. Het serveert niet alleen lekkers voor plant-based gulzigaards zoals ik, maar biedt vanuit het vrouwentoilet ook het beste uitzicht over Gent.’

 • Lokaal, Brabantdam 100, 9000 Gent.
 • Foodstorms, Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent, foodstorms.be


Dorine Tanghe

Bezielster van modemerk Julia June

‘Op een boogscheut van Gent, tussen hoge bomen en weidse velden, ligt Santé. Plaats een grote tent, hooibalen en enkele fauteuils in het midden van een bos en je hebt het ideale decor voor een gezellige avond. Op vrijdag sluit het Julia June-team er vaak de werkweek af, met in de ene hand een met verse vis belegd stuk pizza dat recht uit de steenoven komt, en in de andere een apéro. Stiekem wil ieder van ons hier trouwen.’


Edouard Vermeulen

Bezieler van modehuis Natan

Waar eet en drinkt de Belgische modescene? 35 adresjes om zelf eens te testen
© /

‘Ik ben geen gastronoom: voor mij liever geen té gesofisticeerde maaltijd. Ik hou wel van de traditionele Belgische keuken. La Villa Lorraine en Toucan Sur Mer zijn favorieten. Af en toe lunch ik met mijn team ook bij Gazzetta, een lekkere Italiaan. Smaakvol eten en een zekere ambiance: dan ben ik tevreden.’


Sven Van Gucht en Yannina Esquivias

Oprichters van tricotmerk Aymara

‘Een toprestaurant in Antwerpen is El Sabor Andino, voor de verfijnde Peruaanse keuken. Hier moet je ceviche (gemarineerde plakjes rauwe vis) eten en een pisco sour drinken. De bekende Peruaanse cocktail op basis van pisco (sterkedrank gedistilleerd uit druiven), limoensap en geklopt eiwit wordt er uitstekend geserveerd. Restaurant De Groenendijk in Wintam, in een oud huis met scheve plankenvloer, is ook een aanrader. Nergens bereiden ze zo’n paling in ’t groen.’


Ilse Cornelissens en Tim Van Geloven

Eigenaars van Graanmarkt 13

‘We houden van plekken waar je veel persoonlijk contact hebt en gaan daarom graag naar Bistrot L’Îlot. Het restaurant werd opgericht door voormalige medewerkers van onze eigen zaak. We zagen hen vroeger dagelijks, dus als we hier komen eten voelt het altijd weer als thuiskomen. We gaan ook graag iets drinken bij De Duifkens, of daarnaast bij De Varkenspoot. Er hangt een leuke sfeer op zaterdag, wanneer het plein vol staat met drinkende mensen. Het publiek in die cafés is enorm gevarieerd: Jan en alleman is er welkom.’

 • Bistrot L’Îlot, Kribbestraat 15, 2000 Antwerpen, bistrotlilot.be
 • De Duifkens, Graanmarkt 5, 2000 Antwerpen.
 • De Varkenspoot: Graanmarkt 3, 2000 Antwerpen.


Audrey Wyckmans

Designer van Gigue

Waar eet en drinkt de Belgische modescene? 35 adresjes om zelf eens te testen
© /

‘Ik ontdek altijd als laatste de hotspots, dus blijf ik trouw aan mijn adressen in Latem. Zo ga ik, nadat we de kinderen naar school gebracht hebben, vaak met andere mama’s naar Boulevard Boutique voor koffie en granola. We lijken dan wel uit Friends weggelopen. Met vriendinnen eet ik vaak in Brasserie Vinois. De sfeer is er gemoedelijk, er is een verwarmd terras en met de things to share-formule krijg je een heleboel kleine gerechtjes om te delen.’


Inge Onsea

Hoofd van Essentiel

‘Ik hou van traditionele restaurants, zoals Au Vieux Port: de bereidingen worden er nog aan tafel gemaakt en je vindt er Vlaamse klassiekers. De pousse-café wordt er voor je ogen geflambeerd. Op zondag ga ik met de kinderen graag naar Arte, een typisch ristorante waar je je in Milaan waant. De specialiteiten zijn aanraders. Roji is mijn favoriet sushiadres. Het zit in een kelder uit de zestiende eeuw, met een gigantische open haard waar zeker vijf mensen in passen. De cocktails zijn er fantastisch.’

 • Au Vieux Port, Napelsstraat 130, 2000 Antwerpen.
 • Ristorante Arte, Suikerrui 24, 2000 Antwerpen, ristorante-arte.be
 • Roji, Oude Koornmarkt 26, 2000 Antwerpen, roji.be


Ann Claes

Samen met broer Bart hoofd van JBC en Mayerline

Waar eet en drinkt de Belgische modescene? 35 adresjes om zelf eens te testen
© /

‘Mijn favoriete adres in Genk is La Botte. Ook al kom je er niet vaak, ze weten nog perfect welke wijn je graag hebt. Je voelt dat je geen nummer bent, en die persoonlijke aanpak kan ik appreciëren, net als de lekkere Italiaanse keuken. In Zonhoven ga ik graag naar Eetcafé Sjiek. De gezonde keuken heeft Aziatische invloeden, en dat spreekt me erg aan omdat ik vaak naar het Verre Oosten reis. De bediening is er snel en ongedwongen. Ook bij pizzeria Mondo vind je de typisch Italiaanse huiselijkheid. De suggesties zijn prima en ik ontmoet er vaak vrienden uit de streek.’


Emma Gelaude

Modeondernemer, styliste en auteur

‘Ik ben fan van zaken die je nergens anders vindt en die een stad uniek maken. Zo’n echte meerwaarde voor Gent is Roots. Ze serveren pure gerechten, gemaakt van lokale, eerlijke producten. Ook Ganzerik is een aanrader. Het eetcafé wordt geleid door Olivier van de bekroonde cocktailbar Jiggers, hij serveert typisch Vlaamse kost.’


Ann Claes

Senior projectmanager van Flanders DC

‘Ik wissel vaak af, maar Ciro’s blijft een topper met goede klassiekers. Ik ontdekte het dankzij Veronique Branquinho, bij wie ik toen werkte. Ook biobistro Native vind ik geweldig. Je kunt er lekker en gezond lunchen. Ik bestel er altijd de salade met gekaramelliseerde pompoen: een absolute topper. Op zomeravonden of voor een terrasje na een wandeling in het Middelheimpark trek ik graag naar museumcafé Mika.’

 • Ciro’s, Amerikalei 6, 2000 Antwerpen, ciros.be
 • Native, Muntstraat 8, 2000 Antwerpen, native.bio
 • Mika, Middelheimlaan 63, 2020 Antwerpen, mi-ka.be


Kaat Debo

Directeur van het Antwerpse ModeMuseum

Waar eet en drinkt de Belgische modescene? 35 adresjes om zelf eens te testen
© /

‘Mijn favoriet is Tapta, voor de fantastische keuken en de unieke setting. Het ligt in het Maurice Verbaet Art Center en is vernoemd naar de Belgisch-Poolse (textiel)kunstenares Tapta. Haar werk is er trouwens te vinden. Chef Magali Verbaet kookt vers en lekker, en haar borden zijn een streling voor het oog.’

 • Tapta, Mechelsesteenweg 64A, 2018 Antwerpen, tapta.be


Elke Timmerman

Modecoördinator bij MAD, het Brusselse Mode en Design Centrum

‘Gramm presenteert de gastronomische Franse keuken in slechts één menu, te nemen of te laten. Ik vind het de ideale plek voor een tête-à-tête met mijn partner. De beste – en bovendien glutenvrije – spaghetti bolognese vind je in café Monk. Het biedt in een klein achterkamertje enkel spaghetti aan, en af en toe belanden we er na een voorstelling ook voor een glaasje of twee.’


Senjan Jansen

Sound designer van modeshows

Waar eet en drinkt de Belgische modescene? 35 adresjes om zelf eens te testen
© /

‘Invincible is een restaurant met uitstekende wijn, die je kunt kiezen aan een muur waarop alle flessen geprijsd zijn. Zelf verkies ik minder verrijkende drankjes. Een plek achter hun keukentoog is een must: als ze de hete pasta door de bol parmezaan draaien, loopt het water zowat uit mijn mond. De café glacé alleen al doet me keer op keer terug- komen. In Gent eindig ik steevast in De Superette: de no-nonsensebakkerij slash resto van Kobe Desramaults. Het liefst bestel ik er wat gerechtjes om te delen. De toog is de beste plek: dicht bij de actie en de hitte van de houtoven. Je kunt er brood kopen. En laat – als ze er zijn – de krokante cannelés niet liggen.’


Michaël Verheyden

Ontwerper van mode- en interieuraccessoires

‘Niet ver van C-Mine vind je U. In dat restaurant waan ik me in een grootstad als New York. Je zit er aan een U-vormige toog die is opgesteld rond de keuken. Zo zie je de kok zijn heerlijke en eerlijke gerechten bereiden, uitsluitend met seizoensproducten. Niet ver daarvandaan ligt Casa Paglia: een kruidenierszaak en pizzeria van dezelfde eigenaars als trattoria La Posta en ingericht door Jochen Magyar. Hier smaakt de Italiaanse keuken voor mij het beste.’


Karolien De Clippel

Directeur van Modemuseum Hasselt

‘Op wandelafstand van het Modemuseum heb je het kleine, maar fijne restaurant Rosch. Ik neem zelden desserts, maar daar kan ik ze zeker smaken. Zij slagen er ook in om met eerlijke producten zeer verfijnde gerechten te maken. Voor een snelle, gezonde lunch wip ik binnen bij soepbar Zuppa, en buiten het centrum ga ik graag naar De Zwaan. Daar serveren ze lekkere brasseriegerechten in een aangename setting, een voormalig dorpscafé waar nog een zweem van vroeger hangt.’

Partner Content