VS steken Frankrijk voorbij als grootste wijnmarkt

© Thinkstock

De Verenigde Staten hebben in 2013 Frankrijk ingehaald als grootste wijnmarkt ter wereld.

De Verenigde Staten hebben in 2013 Frankrijk ingehaald als grootste wijnmarkt ter wereld. De wereldwijde wijnconsumptie ging lichtjes achteruit, volgens de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV).

In totaal werd 238,7 miljoen hectoliter wijn verbruikt in 2013. Dat is 2,5 miljoen hectoliter wijn minder dan in 2013, of een verschil van 1 procent. In België en Luxemburg nam de wijnconsumptie af met 2,5 procent tot 3,05 miljoen hectoliter, zo blijkt uit cijfers van de OIV.

De VS werden vorig jaar de grootste wijnmarkt ter wereld. Er werd 29 miljoen hectoliter verbruikt, tegen 28 miljoen hectoliter in Frankrijk. Het is de eerste keer dat de Verenigde Staten een grotere markt voor wijn vormen dan Frankrijk. De consumptie in de VS bleef stabiel, maar nam met 7 procent af in Frankrijk.

Per inwoner blijven de Fransen de Amerikanen als wijndrinkers wel nog ruim de baas. Een Fransman drinkt naar schatting zes keer meer wijn per jaar dan een Amerikaan.

De vijf toplanden, met ook nog Duitsland, Italië en China, nemen de helft van alle wijnconsumptie wereldwijd voor hun rekening. ’s Werelds grootste producent van wijn was vorig jaar Italië (44,9 miljoen hectoliter), voor Spanje (44,7) en Frankrijk (42).

De wereldwijde wijnhandel nam vorig jaar af met 2,2 procent, tot 98 miljoen hectoliter. Dankzij hogere prijzen nam de omzet uit
wijnhandel wel met 1,5 procent toe tot 25,7 miljard euro. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content