‘Vruchtbare grond moeten we koesteren’: investeer eens in een bioboer

Brecht Van der Meulen © De Landgenoten / Greenpeace

Milieuorganisatie Greenpeace wil bioboeren aan land helpen door middel van crowdfunding. Zo krijgen mensen de kans om rechtstreeks te investeren in gezonde landbouwgrond, en dus in gezond voedsel, klinkt het.

“Vruchtbare grond is een niet-hernieuwbare grondstof die we moeten koesteren, net als bijvoorbeeld oerbossen”, zegt Brecht Van der Meulen van de landbouwcampagne bij Greenpeace België. “In de plaats van ontbossing, verstedelijking en verwoestende landbouwtechnieken hebben we mensen nodig die de bodem nieuw leven inblazen. Niet met kunstmatige meststoffen, maar met diversiteit, compost en rotatie van gewassen. Alleen zo beschermen we de bodem ook voor de komende generaties.”

Land

Een loopbaan als bioboer verdient daarom meer aandacht en ondersteuning, vindt Greenpeace. Een van de grote obstakels momenteel is de hoge grondprijs, die het voor beginnende boeren erg moeilijk maakt om een geschikt perceel te vinden. Ook boeren als La Ferme Jacquemart, pioniers van de biologische landbouw, dreigen land te verliezen dat ze al jaren pachten.

“Hoe gek is het dat de grond stilaan duurder wordt dan wat je erop kan produceren in je hele carrière?”, vraagt bioboer Brecht Goussey. Dankzij de coöperatie De Landgenoten kan hij een perceel van 1,5 hectare in Heverlee bewerken. Hij teelt er momenteel groenten voor meer dan driehonderd klanten, die hun oogst zelf mogen plukken op het veld.

Uitbreiden

“Ik wil het liefst van al samen met drie collega’s naar een gemengd landbouwbedrijf uitbreiden, ook met dieren als koeien en schapen”, zegt Goussey. “De mest van het vee zorgt dan voor een vruchtbare bodem op de akkers. Zo sluiten we de kringloop op ons bedrijf, met meer biodiversiteit, bloemen, wilde planten en bijen als gevolg”.

Om meer boeren als Goussey aan het werk te krijgen, hoopt Greenpeace op 45 dagen tijd minstens 40.000 euro in te zamelen via crowdfunding. Het geld is bestemd voor de organisaties De Landgenoten en Terre-en-vue en helpt ze om landbouwgrond ter beschikking te stellen van bioboeren. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content