In het Frans zeggen ze het met een mooi woord: convivialité. Naast 'voeding', is eten essentieel een sociale bezigheid, een moment van samenzijn rond de tafel, tijd nemen, savoureren, communiceren. Vrienden van de Smaak organiseert sinds 2012 bijzondere buitendiners op unieke locaties in heel het land. Een zeventigtal gasten geniet samen, aan één lange tafel, van een vijfgangendiner bereid met lokale seizoenproducten door een topchef. De locatie voor het eerste sharing dinner van 2017, op 19 mei, was weer een schot in de roos: fruithoeve Cocquyt, verscholen in het stille groen langs het Schipdonkkanaal in Meigem (Deinze).
...

In het Frans zeggen ze het met een mooi woord: convivialité. Naast 'voeding', is eten essentieel een sociale bezigheid, een moment van samenzijn rond de tafel, tijd nemen, savoureren, communiceren. Vrienden van de Smaak organiseert sinds 2012 bijzondere buitendiners op unieke locaties in heel het land. Een zeventigtal gasten geniet samen, aan één lange tafel, van een vijfgangendiner bereid met lokale seizoenproducten door een topchef. De locatie voor het eerste sharing dinner van 2017, op 19 mei, was weer een schot in de roos: fruithoeve Cocquyt, verscholen in het stille groen langs het Schipdonkkanaal in Meigem (Deinze). Op het erf voor de authentieke boerderij worden de gasten meteen vergast op een bijzonder aperitief: een pittige gin-tonic gemaakt metGround Control, organic dry gin van Open Up Farm Distillery in Pepingen. Het pittige drankje en de idyllische omgeving - fruitbomen zover je kunt zien, pasgeboren geitenlammetjes, grappige varkentjes... - maken al snel de tongen los. "Amai, hoe vinden jullie deze mooie plekjes. Iemand van buiten de regio zou dit nooit vinden", zegt Nicole. Kristine glundert: "Dit is subliem. Mijn man en kinderen hebben dit voor mijn verjaardag bekokstoofd. Ik wist helemaal niet wat ik kon verwachten. Koken is mijn dada, ik heb acht jaar kooklessen gevolgd. Dit is een schitterend cadeau." "Wow, mijn eigen hoeve-eieren staan op het menu! Wat een verrassing", klinkt het bij Heidi van Heidi's hoeve-eieren in Pittem. Voor sommigen is het de eerste keer, anderen hebben al eerder geproefd van Vrienden van de Smaak en komen terug. Ieder heeft een bord meegebracht en schrijft er achteraan een boodschap op. Zo wordt elke gast straks aan tafel verrast door het welkom van een ander. Fruitteler Marc Cocquyt en zoon Jonas, die net de boerderij heeft overgenomen, leiden de gasten rond op het domein. Marc blijkt een rasverteller, iedereen hangt aan zijn lippen als hij het heeft over de kleine peertjes die dit jaar veel te lijden hadden van de late vorst; over de feromonenzakjes die insecten van het andere geslacht lokken zodat gemeten kan worden hoeveel, eventueel schadelijke, insecten er dit jaar zijn en hoe ze met andere insecten bestreden kunnen worden; over het delicate werk van het bewaren van het fruit, "een graadje te warm of te koud en het is om zeep"... "Ik dacht dat ik iets wist over fruit telen. Maar Marc heeft mij echt veel bijgeleerd dat ik nog niet wist", zegt Dirk vol bewondering. Eens aan tafel is er geen houden meer aan: de disgenoten maken gaandeweg kennis met elkaar, delen indrukken over de gangen die elkaar opvolgen: het delicate voorgerecht van gemarineerde schelvis met dashibouillon, de morieljes waarover iedereen zelf zijn gepocheerd eitje moet breken, de succulente lamsnek en het verrukkelijke dessert met aardbeien, chiboustcrème en vlierbessengelei. Vrienden van de Smaak is meer dan een diner op een unieke locatie, het is een belevenis die emoties losmaakt. Bij de volgende editie, op zaterdag 11 juni, staat de lange tafel op misschien wel de meest unieke locatie sinds het bestaan van Vrienden van de Smaak: eenmalig en exclusief mag de lange tafel worden opgesteld boven op de mijnterril van natuurpark Connecterra in Maasmechelen. Het panorama is uniek.