Voor elk wat wilds: Spaanse wijnen om te serveren bij wildgerechten

© Getty

Een herfstig wildgerecht vraagt om body in het glas, en dat hoeft niet altijd een klassieke bordeaux te zijn.

Tip: Joan d’Anguera

De broers Josep en Joan d’Anguera zijn de pioniers van Montsant, waar de wijnen doorgaans goedkoper zijn dan in Priorat. Het familiedomein bestaat al sinds 1830. Het past nu de biodynamische principes toe, waarbij de wijnen op een zo natuurlijk mogelijke manier worden gemaakt, en daardoor lichter en eleganter zijn geworden.

Joan d’Anguera, Montsant (vanaf 15,83 euro): labuenavida.be

Getest en goedgekeurd

Celler Masroig ‘Les Sorts’, Montsant 2016

Opgericht in 1917, is dit een van de belangrijkste wijndomeinen in Montsant, waar wijnen worden gemaakt met een mooi evenwicht tussen moderniteit en traditie.

13,85 euro – xpertvinum.be

Buil & GinĆ© ‘GinĆ© GinĆ©’, Priorat 2017

Wijnmaker Xavi Buil staat in Priorat bekend om zijn lekkere en soepele wijnen voor een breed publiek, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

15,39 euro – labuenavida.be

Mas Igneus ‘RenĆ©ixer’, Priorat 2016

Dit domein werd mee opgericht door de pionier van de Spaanse biowijn Albet i Noya, de wijnen zijn expressief en elegant en zitten boordevol rood fruit.

16,43 euro – labuenavida.be

Costers del Priorat ‘Pissares’, Priorat 2016

Vijf ervaren wijnbouwers richtten dit domein op in 2002, hun wijnen zijn vol en evenwichtig, en ook opmerkelijk fris en elegant voor dit warme klimaat.

17,85 euro – xpertvinum.be

In het wildseizoen wordt vaak spontaan aan bordeaux en bourgogne gedacht. Maar er zijn wijnen die nog beter bij wild passen, zoals die van de Spaanse regio’s Priorat en Montsant.

Begin

Dertig jaar geleden waren Priorat en Montsant nog desolate ruige bergstreken, waar arme boeren druiven teelden om ze te verkopen aan grote wijnbedrijven. Vandaag staan beide Catalaanse regio’s aan de top van de wijnwereld.

Oude stokken

Het andere geheim van Priorat en Montsant zijn de vijftig tot honderd jaar oude wijnstokken van grenache en carignan, twee druiven die ook in het Franse zuiden voorkomen, maar oorspronkelijk Spaans zijn (garnacha en cariƱena). Zij dragen bij tot de concentratie, intensiteit en complexiteit van de wijnen.

Elegante kracht

Het warme klimaat brengt de druiven altijd tot optimale rijpheid, terwijl de frisse zeewind die je op deze hoogte voortdurend voelt, voor afkoeling zorgt. Daardoor combineren de wijnen, zoals in ChĆ¢teauneuf-du-Pape, kracht en alcohol met finesse en elegantie.

Tip: Joan d’Anguera

De broers Josep en Joan d’Anguera zijn de pioniers van Montsant, waar de wijnen doorgaans goedkoper zijn dan in Priorat. Het familiedomein bestaat al sinds 1830. Het past nu de biodynamische principes toe, waarbij de wijnen op een zo natuurlijk mogelijke manier worden gemaakt, en daardoor lichter en eleganter zijn geworden.

Joan d’Anguera, Montsant (vanaf 15,83 euro): labuenavida.be

Getest en goedgekeurd

Celler Masroig ‘Les Sorts’, Montsant 2016

Opgericht in 1917, is dit een van de belangrijkste wijndomeinen in Montsant, waar wijnen worden gemaakt met een mooi evenwicht tussen moderniteit en traditie.

13,85 euro – xpertvinum.be

Buil & GinĆ© ‘GinĆ© GinĆ©’, Priorat 2017

Wijnmaker Xavi Buil staat in Priorat bekend om zijn lekkere en soepele wijnen voor een breed publiek, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

15,39 euro – labuenavida.be

Mas Igneus ‘RenĆ©ixer’, Priorat 2016

Dit domein werd mee opgericht door de pionier van de Spaanse biowijn Albet i Noya, de wijnen zijn expressief en elegant en zitten boordevol rood fruit.

16,43 euro – labuenavida.be

Costers del Priorat ‘Pissares’, Priorat 2016

Vijf ervaren wijnbouwers richtten dit domein op in 2002, hun wijnen zijn vol en evenwichtig, en ook opmerkelijk fris en elegant voor dit warme klimaat.

17,85 euro – xpertvinum.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content