Volmer: jarenoud recept is hét te proeven zomerdrankje

© .
Eva Kestemont
Eva Kestemont Journalist KnackWeekend.be

De zomer, dat vraagt om een frisse drank op een zonovergoten terrasje. We stellen je met plezier voor aan Volmer, een heerlijke bitterzoet ambachtelijk aperitief dat de sfeer van de Provence weet te vatten in enkele slokken.

Een ijskoud glaasje Volmer valt niet alleen op door de prachtige kleur, maar ook door de frisse smaak: het drankje doet denken aan Aperol, maar is lichter, subtieler en de kruidigheid katapulteert je rechtstreeks richting zuidersere oorden. Dat hoeft niet te verwonderen, want de bedenkster van Volmer, Annelies Lefere, haalde haar inspiratie uit de Provence. En daar hangt een verhaal aan vast dat zo mooi is dat we het haar liefst zelf laten vertellen.

Je hebt er een lange carrière opzitten in de marketing en sales. Hoe ben je met Volmer begonnen?

“Ik had altijd het gevoel dat ik mijn roeping aan het missen was. Ik denk dat veel mensen dat gevoel hebben: wat doe ik hier eigenlijk? De tijd passeert, de dagen gaan voorbij en je voelt dat je niet met je hart naar je werk aan het gaan bent. Zo ging er week na week zonder passie voorbij.

Soms moet je met je rug tegen de muur staan om tot extreme creativiteit te komen. En zo kreeg ik plots de ingeving: madame Volmer!

Tijdens mijn laatste job kreeg ik erg veel verantwoordelijkheid: ik mocht zelf beslissen over budgetten, producten, prijzen en strategieën. Dat vond ik erg leuk, maar ik wou dit het allerliefste met mijn eigen product doen. Maar ik vond maar geen idee voor wat dat product dan juist moest zijn. Toen heb ik vijf jaar ambetant gelopen, tot mijn vriendin thuis zei dat ze niet meer tegen mijn gezaag kon en dat ik er gewoon mee moest beginnen.

Dus diende ik mijn ontslag in. Soms moet je met je rug tegen de muur staan om tot extreme creativiteit te komen. Als je in een luxesituatie zit, blijf je altijd binnen the box denken. Toen ben ik beginnen praten met andere ondernemers en een paar daarvan waren ginbrouwers. En zo kreeg ik plots de ingeving: madame Volmer!”

Madame wie?

“Madame Volmer woonde in de Franse streek Luberon, waar mijn ouders in de schoolvakanties heel vaak op vakantie gingen. Daar konden ze namelijk goedkoop een huisje huren, in ruil voor enkele renovatiewerken. Hun buurvrouw tijdens die vakanties was madame Volmer, een wat oudere en eenzame weduwe. Mijn ouders gingen vaak aperitieven bij haar en ze waren telkens zo onder de indruk van het zelfgestookte drankje dat ze daar voorgeschoteld kregen dat mijn vader een bepaalde dag het recept vroeg en kreeg.

Volmer: jarenoud recept is hét te proeven zomerdrankje
© .

Daarna hebben ze dat nog tien jaar lang zelf bij ons thuis gemaakt. Een keer per jaar nodigden ze vrienden en familie uit om te komen proeven en wat niet ter plaatse opgedronken werd, werd in lege wijnflessen geschonken en verdeeld. Na tien jaar is die traditie echter verloren gegaan en dacht niemand er nog aan. Totdat ik op het idee kwam het recept boven te halen.

Met dat recept ben ik dan naar de Provence gegaan, op zoek naar een distilleerderij die het met mij wou maken. Aanvankelijk reageerden de mensen daar behoorlijk gereserveerd, maar na een hele dag praten en doorheen de distilleerderij wandelen, zagen ze hoeveel passie ik uitstraalde. Ik zou dit doen. Was het niet met hen, dan was het met iemand anders. Dus na die dag had ik een distilleerderij.”

En nu heb je een fantastisch drankje.

“Een drankje dat erg veelzijdig is bovendien. Je kan Volmer op verschillende manieren drinken. De meest voorkomende manieren zijn: puur met wat ijsblokjes, de royale (met cava) en het meest populaire: de mistral, met tonic. Ik kan meestal op voorhand zien hoe mensen Volmer graag zullen drinken. Hoe ouder, hoe liever ze het puur drinken en hoe jonger, hoe meer ze zullen mengen. Zeker met de gin-tonichype grijpen dertigers en veertigers gauw naar tonic om erbij te drinken.

Een Volmer Mistral is iets soepeler dan een gin-tonic, het bevat wat minder alcohol en de kleur roept zomersfeer op. Het ideale drankje van het moment dus.”

Zelf Volmer proeven? Vraag ernaar op je favoriete terras of zoek hier een verkooppunt bij jou in de buurt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content