VLAANDEREN

BISTROT DU NORD

Voorgerecht 17 tot 28 euro, hoofdgerecht 28 tot 44 euro.

Een sterrenzaak waar je het totaal niet verwacht: in een zijstraat van het volkse Sint-Jansplein. Eenmaal binnen waan je je in Parijs en word je vorstelijk in de watten gelegd. De jonge chef Michaël Rewers is gespecialiseerd in klassieke vleesbereidingen: hij leerde de knepen van het vak bij oude meester Johan Segers. Ook met de minder courante delen van het varken of rund maakt hij heerlijke gerechten. Zo kun je er kalfshersenen tartaar of lamstong met erwten en mosterdvinaigrette proeven. Een stevige keuken met een hoofdrol voor goed vlees en een heel verdienstelijke bijrol voor de frieten - gebakken in ossenwit natuurlijk.

Lange Dijkstraat 36, 2060 Antwerpen, bistrotdunord.be.

Woensdag, zaterdag en zondag gesloten.

DE BOESJERIE

Voorgerecht 12 tot 16,50 euro, hoofdgrecht 18 tot 48 euro (voor het extra lang gerijpte vlees, de meeste gerechten zijn veel goedkoper).

De Boesjerie is het steak- en grillhouse van Pieter de Vlieger, een slager met twintig jaar vakkennis. Hij ging overstag voor vlees van Baskische melkkoeien met het Txogitxu-label, op gras gevoederd en met een lang leven achter de rug. Het vlees dat hier op je bord ligt, komt van koeien tussen de zes en de twintig jaar oud. Ter vergelijking: een Belgische vleeskoe wordt standaard na achttien à twintig maanden slachtrijp verklaard. Het vlees wordt niet in de pan gebakken, maar op een open grill die met hout gestookt wordt - naast een diepe en rokerige grill- smaak meteen ook een visueel spektakelelement. Kortom, deze gerenoveerde hoeve met rood-wit geblokte tafelkleedjes en een joviaal cliënteel van carnivoren is het uitgelezen decor voor een eerbetoon aan het betere stuk rood vlees.

Ter Voort 168, 2260 Westerlo-Voortkapel, deboesjerie.be.

Van maandag tot en met donderdag gesloten.

TERMINUS

Voorgerecht 5 tot 16 euro, hoofdgerecht 16 tot 43 euro.

Waar kun je nog een Russisch ei bestellen? In het beste wegrestaurant van de Westhoek, zo blijkt. Terminus is de laatste stop voor je de grens met Frankrijk oversteekt. Eige- naar Pieter Verheyde nam het restaurant enkele jaren geleden over van zijn ouders, die het op hun beurt hadden geopend naast het tankstation van hun ouders. Je eet er vlees van runderen van eigen kweek. Maar ook spiering- kotelet, lamscarré, een stoofpotje van konijn of kalfsniertjes staan op de kaart. Voor Pieter terugkeerde naar het familierestaurant werkte hij als sommelier bij het Hof van Cleve. Sinds zijn terugkomst heeft de wijnkaart dan ook een serieuze upgrade gekregen. Wie spotgoedkoop wil eten, passeert best tijdens de lunch: dan krijg je voor 14 euro een voor-, hoofd-, nagerecht én drankje. Je pitstop was nog nooit zo culinair verantwoord.

Callicannesweg 16, 8978 Watou, restaurantterminus.be.

Alle dagen open.

BISTRO TRIBUNAL

Lunch 25 euro, kaart 40 tot 99 euro.

Als oudgediende van de lokale horeca wist Yf Geyens dat er nog heel wat Leuvenaars warmlopen voor een simpel maar lekker vleesrestaurant in het stadscentrum. Dat is precies wat Bistro Tribunal wil zijn. Natuurlijk kun je in dit bescheiden pand tegenover de rechtbank ook kreeft of garnaalkroketten eten, maar toch draait het hier vooral om vlees. Behalve de bar met hoge stoelen is de koel-toog de voornaamste attractie. Daarin ligt rundvlees van uiteenlopende rassen, geselecteerd door topslager Filip Rondou. Klanten kiezen uit die toog niet alleen het stuk dat ze willen, van Limousin tot Salers, maar ook het gewicht (per honderd gram): niet iedereen wil een steak van 500 gram naar binnen spelen. Een goed idee is ook om gasten vier soorten rundvlees (van telkens ongeveer 80 gram) te laten proeven in plaats van één grote entrecote.

Vaartstraat 9, 3000 Leuven, bistrotribunal.be.

Zaterdag en zondag gesloten.

DE KUIPER

Voorgerecht 6,50 tot 14,50 euro, hoofdgerecht 16,90 tot 45,90 euro.

'Groote specialiteit van paardenbiefsteken sedert 1859' staat er op de gevel van dit restaurant, dat er met zijn tapkast, tegelvloer en tafellakens in toile cirée meer uitziet als een bruin café dan als het mekka van de paardenbiefstuk. Maar proef hier de paardensteak speciaal (gebakken in paardenvet) en je bent overtuigd: het is hier simpel, maar o zo goed. Bij de steak komen frieten en een kom kropsla, aan tafel aangemaakt met mayonaise.

De familie Gulickx baat De Kuiper al uit sinds 1962. Veel hebben ze er sindsdien niet aan veranderd, maar dat hoefde ook niet, want die bijna rituele eenvoud en het huishoudelijke ambacht waarmee ze hier alles doen is de sleutel van het succes. Op de korte kaart staan nog een paar andere specialiteiten die de moeite zijn, zoals de kalfskop met saus van de chef (mayonaise met augurk en ajuin). Ook de paardenfilet americain is een aanrader.

Vissersstraat 51, 1800 Vilvoorde, restodekuiper.com.

Maandag en dinsdag gesloten.

CARCASSE

Voorgerecht 17 tot 19 eruo, hoofdgerecht 36 tot 45 euro.

Hendrik Dierendonck is een begrip in West-Vlaanderen en ver daarbuiten. De slager uit Koksijde is bezeten door het rijpen van vlees, door ambachtelijke bereidingen en gerechten uit de oude doos. Dierendonck is ook de man die, met de hulp van enkele chefs, het West-Vlaams rood rund opnieuw op de kaart zette. Sinds kort brengt de slager, aan de achterkant van zijn winkel, een ode aan het betere vleeswerk. Met zijn kapblok, vleeshaken aan het plafond en massieve stukken vlees in de glazen koelruimte maakt Carcasse bezoekers onmiddellijk duidelijk waar het hier om draait. Op de kaart wisselen rustieke gerechten zoals bavette à l'échalotte en verrassend verfijnde bereidingen elkaar af. Wat dacht je van tataki van rund met oosterse vinaigrette of lamsschouder met olijf, bulgur en komijn?

Henri Christiaenlaan 5, 8670 Koksijde, carcasse.be.

Dinsdag, woensdag en donderdag gesloten.

BRUSSEL

LA MEUTE

Ierse steak, frieten, koolsla en saus: 22 euro.

40 euro of meer voor een behoorlijk stuk vlees? Geen wonder dat enkele slimmeriken op een betaalbaar alternatief begonnen te broeden. Het resultaat is La Meute, op een steenworp van het Flageyplein. Hun oplossing? Een ongecompliceerd, stedelijk restaurant waar je speciaal naartoe gaat voor de Ierse steak met saus, huisgemaakte frieten en koolsla. Een geslaagde combinatie, die wordt bereid in een keuken die amper een voorschoot groot is. Ook het karaktervolle interieur met de witte wandtegels en zwart geverfde bakstenen geeft duidelijk aan dat dit geen traditioneel steakhouse is. Vermeldenswaard is bovendien de beperkte maar mooie selectie wijnen, type Domaine Roche-Audron, Les Creisses of 'Un Litro' Ampeleia.

Lesbroussartstraat 6, 1050 Brussel, 0476 75 42 86.

Alle dagen open.

© Grace Helmer

FRITURE RENE

35 tot 65 euro.

Was alles vroeger beter? Niet bij Friture René, want die wordt steeds beter. Normaal gezien geven we hier de voorkeur aan de mosselen van de chef met pastis, maar buiten het seizoen kies je beter een vleesgerecht. Dirk Piolon is een van de weinige koks die de traditie van het paardenvlees voortzet. Niet overtuigd? Dan zijn er nog twee vleesopties. De eerste is de cube-roll steak, kortom 400 gram mooi gemarmerd vlees. Maar wij adviseren toch het Txogitxu-rundvlees uit Galicië, een wonderlijke, zeer licht gebakken tagliata die smelt op de tong. Let wel: dit is veruit de duurste optie (9 euro per 100 gram), maar als je dit eenmaal geproefd hebt, is er geen weg meer terug.

Weerstandsplein 14, 1070 Anderlecht, 02 523 28 76.

Maandag en dinsdag gesloten.

HOLY SMOKE

14 tot 55 euro.

Holy Smoke is hét adres voor carnivoren die kiezen voor gezelligheid én betaalbaarheid. Hier vind je diverse barbecuegerechten die vooral populair zijn in Texas. Daar wordt gewerkt met enorme pits, een soort rookovens waarop grote lappen vlees op lage temperatuur worden bereid, een proces dat uren en soms zelfs dagen in beslag neemt. Alles draait hier rond de loodzware stalen monsters die de twee Franse eigenaars uit de Verenigde Staten importeerden. Wij vielen voor de brisket, een 20 uur lang gerookt borststuk van Black Angus-rund. Een heerlijk malse delicatesse, vergezeld van pickles, maisbrood en koolsla. Ideaal hierbij is een fonkelende bourbon, type Knob Creek (10 euro).

Hallepoortlaan 9-10, 1060 Brussel, 02 503 66 10.

Zondag en maandag gesloten.

WALLONIË

FEUILLE ET COUPERET

Menu 49 euro, gerecht 28,50 tot 35 euro.

Met een naam die verwijst naar een vlijmscherp hakmes weten we meteen wat we hier mogen verwachten: een vleesrestaurant om u tegen te zeg-gen. Dat bewijzen de verfijnde vleesgerechten, zoals de overheerlijk malse filet van puur kalfsvlees, ter plaatse gerijpt en geserveerd met een onvervalste beurre maître d'hôtel. De erbij geserveerde puree etaleert een uitgesproken toets van nootmuskaat en fijne groenten - met een speciale vermelding voor de geroosterde Chioggia-bietjes - en is zonder meer overtuigend. Maar we hadden ook kunnen kiezen voor een filet pur van Charolais-rund of een cube roll van Holstein-rund uit Nederland. Ook de wijnkaart bevat enkele aantrekkelijke suggesties: Cuilleron, Leflaive of Clos des Fées.

2, chemin du Pauvre Diable, 1300 Waver, feuille-et-couperet.be .

Zondag en maandag gesloten.

LE BISTROT D'EN FACE

Menu 30 tot 60 euro.

Hier staat de tijd stil, alsof we zijn terechtgekomen in een oude Franse film met Jean Gabin, Charles Trenet of Louis de Funès. Alles ademt hier le bistrot français, inclusief flonflons, valse musette, accordeon en geruite tafelkleedjes. Onder de bezielde leiding van Thierry Marée roept dit eet-café vooral de sfeer op van de typische eethuisjes van Lyon, de bouchons, met gerechten die Gabin of Trenet alvast niet zouden afwijzen: andouillette AAAAA, cochonnailles, kalfskop à la Jacques Chirac, een onuitgegeven oeuf cocotte truffé, tot en met broodvingers met foie gras. Ook enkele Belgische specialiteiten worden eer aangedaan, zoals de onvermijdelijke bouletten, compote en mayonaise.

8-10, rue de la Goffe, 4000 Luik, lebistrotdenface.be.

Zaterdagmiddag, maandag en dinsdag gesloten.

LE CIGALON

Menu 25 tot 35 euro.

Met zijn geruite tafelkleedjes en zijn rode wijn, geserveerd in kleine flesjes, is dit restaurant in bouchon lyonnais-stijl even bekoorlijk als betaalbaar. Het basiskenmerk? De sfeer van tijdloosheid en het verzet tegen elke vorm van standaardisatie. Met de centrale open keuken, omgeven door een houten decor, stelt Le Cigalon zeker niet teleur. Voor 40 euro kun je je hier te goed doen aan - hoe kan het anders? - het 'menu Lyonnais', te beginnen met in gloeiend hete olie bereide hersentjes met gribichesaus, gevolgd door kalfszwezerik meunière, en als dessert profiteroles met chocolade. Meer moet dat niet zijn! Wat de wijn betreft, vermelden we vooral de uitstekende Cuvée des Peintres 2014, die wordt aangeboden voor een zeldzame 34 euro.

32, rue de Bruxelles, 1400 Nijvel, 0475 531 737.

Woensdag gesloten.