Vlamingen nog niet gecharmeerd door insecten op het bord

© Reuters

Insecten zijn eind vorig jaar goedgekeurd als voedingsmiddel, maar de Vlamingen zijn nog niet gewend aan dat idee. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent.

Eetbare insecten kunnen in de toekomst sterk bijdragen aan de oplossing van het voedselprobleem, zeggen de Verenigde Naties, omdat ze veel efficiënter zijn dan vlees en een lichtere klimaatafdruk hebben. Eind vorig jaar kondigde het Federaal Voedselagentschap de verkoop goed van tien insectensoorten voor menselijke consumptie, en de eerste producten liggen klaar om de schappen in de supermarkt te veroveren.

Twee op drie

Onderzoekers van de Universiteit Gent wilden weten of de consument er ook klaar voor is, en ondervroegen daarvoor vierhonderd Vlamingen. Uit de resultaten, die in het tijdschrift Food Quality and Preference werden gepubliceerd, blijkt dat twee op drie vleesetende Vlamingen nog niet bereid zijn om de overstap te maken. Amper 3 procent is er “helemaal klaar voor”, en 16 procent staat er “enigszins voor open”. Nog eens 16 procent twijfelt, de rest ziet insecten niet (34%) of helemaal niet (31%) zitten.

“Dit beeld bevestigt de vaak genoemde Westerse weerstand tegen de consumptie van insecten”, zegt Wim Verbeke, hoogleraar Agro-voedingsmarketing en Consumentengedrag aan de universiteit. “Toch is een bereidheid bij één op vijf consumenten niet min, vooral omdat de studie verwees naar insecten als vleesvervanger. Als ingrediënt of snack in minder herkenbare vorm is de bereidheid vermoedelijk groter”.

Avontuurlijk, jong en groen

Uit de studie blijkt dat geslacht en leeftijd ene belangrijke rol spelen. Mannen zijn meer dan dubbel zo snel als vrouwen geneigd om insecten te eten. Vooral jonge mannen, want per 10 jaar leeftijdstoename daalt de kans met meer dan een kwart.

“Voedingsneofobie” is volgens de onderzoekers de grootste boosdoener. “Dat is een persoonlijke aversie voor nieuwe of onbekende voedingsmiddelen, die in dit geval vooral voortvloeit uit het idee dat het wansmakelijk is om insecten te eten”, zegt Verbeke. “Ook onzekerheid over de technologie in de productie en verwerking van insecten en eventuele risico’s die daarmee gepaard gaan, doen consumenten afhaken.”

Naarmate een consument meer interesse heeft voor de milieu-impact van zijn of haar voedingskeuzes, verhoogt de kans om insecten te aanvaarden. “Dat duidt erop dat consumenten overtuigd zijn dat insecten een milieuvriendelijk alternatief kunnen vormen”, zegt Verbeke. Consumenten die van plan zijn hun vleesconsumptie af te bouwen, zijn vier to vijf keer meer geneigd om insecten te aanvaarden.

Vleesvervanger

De studie had vooral toe doel om de drijfveren van consumenten in kaart te brengen. Zo kunnen de onderzoekers een model opstellen om de bereidheid van consumenten te simuleren.

De studie besluit dat het profiel van de Westerse ‘early adopters’ voor het eten van insecten er een is van jonge mannen die open staan voor nieuwe voedingsmiddelen, veel aandacht schenken aan de milieu-impact van hun voedingskeuzes, en vanuit die interesse van plan zijn om hun vleesconsumptie af te bouwen. De kans dat dit type consument insecten aanvaardt bedraagt meer dan 90%.

Daartegenover is de kans bijzonder klein dat een traditionele vleesliefhebber zijn dagelijkse portie vlees zal inruilen voor insecten.

Herwaardering

Een beter inzicht in de houding van Westerse consumenten tegenover het eten van insecten heeft niet alleen gevolgen voor onze eigen markt, maar is ook van belang voor regio’s waar insecten van oudsher op het menu staan.

“In sommige ontwikkelingslanden gaat de traditie om insecten te eten verloren als gevolg van een verwestersing van het eetpatroon en de negatieve houding in het Westen tegenover het eten van insecten”, zegt Verbeke. “Aanvaarding van insecten bij ons en een beter begrip van de drijfveren van consumenten, kan bijdragen tot een herwaardering van insecten als voedselbron en meer voedselzekerheid in die landen”. (IPS/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content