Vlaming zweert bij zijn melk

© Getty

Zuivel en de Vlaming, het is een stevig huwelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van VLAM en de laatste cijfers over het thuisgebruik van GfK Belgium.

Veganisme mag dan wel steeds meer een hip imago aangemeten krijgen, de liefde van Vlamingen voor zuivelproducten staat volgens de cijfers die VLAM en GfK Belgium verspreiden weinig ter discussie. Gemiddeld drinkt de Vlaming nog steeds 37,4 liter melk per jaar, een jaargemiddelde dat na eerdere dalingen nu misschien wel stabiliseert: het ligt op hetzelfde niveau ligt als in 2017. Begin jaren ’90 lag dat cijfer nog op ruim 60 liter. Ook de verdeling tussen koemelk en plantaardige alternatieven blijft hetzelfde: de laatste groep is goed voor negen procent van de Belgische markt.

Zei er iemand kaas?

De Vlaming kent volgens de organisaties dagelijks drie à vier ‘zuivel-verbruiksmomenten’. Denk daarbij dan aan een potje yoghurt, wat melk in de koffie, boter op de boterham en een blokje kaas tijdens het koken. Wat minder frequent voorkwam in het onderzoek, was room en roomijs.

Het lijkt er ten slotte nog op dat de inspanningen van grote spelers in de voedingsindustrie om met plantaardige producten op de markt te komen, voor Vlaanderen nog wat voorbarig zijn: negen op tien Vlamingen zegt dat zuivel deel uitmaakt van onze eetcultuur en dat dit zo zal blijven. Iemand nog een rijstpapje met bruine suiker?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content