Dat de Vlamingen meer bourgondiër zijn geworden, is een opmerkelijke evolutie omdat doorgaans wordt aangenomen dat het gezondheidsbewustzijn in relatie tot voeding de voorbije jaren toegenomen zou zijn.

"Onze cijfers suggereren op het eerste gezicht eerder het tegendeel", aldus professor Wim Verbeke van de Universiteit Gent. Verbeke ziet drie mogelijke verklaringen.

"In 2001 lagen de crisissen in de vleessector - BSE, dioxine - nog vers in het geheugen. Die crisissen hadden de perceptie doen ontstaan dat niets nog veilig was en dat men zich best kritisch opstelde tegenover voeding. Intussen heeft gezonde voeding meer en meer een invulling gekregen in termen van voedingswaarde.Daartegenover stellen consumenten zich blijkbaar minder bezorgd op.

" Een tweede deel van de verklaring is een verzadiging aan berichtgeving over voeding en gezondheid die bij een groeiende groep consumenten leidt tot onverschilligheid. Een laatste deel van de verklaring is dat meer consumenten de voorbije jaren hun eetgewoonten al hebben aangepast en misschien ontdekt hebben dat lekker en gezond perfect kunnen samengaan.

"Onze resultaten zijn dus ook een teken dat het vertrouwen in de gezondheid van wat in de winkelrekken ligt, is toegenomen", aldus Verbeke. De resultaten van de studie stellen volgens Verbeke organisaties en overheden die communiceren over voeding en gezondheid voor een uitdaging.

"Het groeiend segment van de bevolking dat kiest voor lekker eten zonder bekommernis over de gezondheid ervan is een segment dat minder openstaat voor boodschappen over voeding en gezondheid en als doelgroep moeilijker wordt bereikt via klassieke campagnes en informatiekanalen." (Belga/RDM)

Dat de Vlamingen meer bourgondiër zijn geworden, is een opmerkelijke evolutie omdat doorgaans wordt aangenomen dat het gezondheidsbewustzijn in relatie tot voeding de voorbije jaren toegenomen zou zijn."Onze cijfers suggereren op het eerste gezicht eerder het tegendeel", aldus professor Wim Verbeke van de Universiteit Gent. Verbeke ziet drie mogelijke verklaringen. "In 2001 lagen de crisissen in de vleessector - BSE, dioxine - nog vers in het geheugen. Die crisissen hadden de perceptie doen ontstaan dat niets nog veilig was en dat men zich best kritisch opstelde tegenover voeding. Intussen heeft gezonde voeding meer en meer een invulling gekregen in termen van voedingswaarde.Daartegenover stellen consumenten zich blijkbaar minder bezorgd op." Een tweede deel van de verklaring is een verzadiging aan berichtgeving over voeding en gezondheid die bij een groeiende groep consumenten leidt tot onverschilligheid. Een laatste deel van de verklaring is dat meer consumenten de voorbije jaren hun eetgewoonten al hebben aangepast en misschien ontdekt hebben dat lekker en gezond perfect kunnen samengaan. "Onze resultaten zijn dus ook een teken dat het vertrouwen in de gezondheid van wat in de winkelrekken ligt, is toegenomen", aldus Verbeke. De resultaten van de studie stellen volgens Verbeke organisaties en overheden die communiceren over voeding en gezondheid voor een uitdaging. "Het groeiend segment van de bevolking dat kiest voor lekker eten zonder bekommernis over de gezondheid ervan is een segment dat minder openstaat voor boodschappen over voeding en gezondheid en als doelgroep moeilijker wordt bereikt via klassieke campagnes en informatiekanalen." (Belga/RDM)