Vlaanderen is opnieuw vijf streekproducten rijker

Hasseltse graanjenever © .

VLAM heeft opnieuw vijf traditionele streekproducten erkend. Aan de lijst worden Aarschots gebak, Haspengouwse confituur, Haspengouwse kersen op kriekensap, Haspengouwse Chardonnay wijn en Hasseltse graanjenever toegevoegd.

Van vlees over zoetigheid tot drank: de lijst met Vlaamse streekproducten is erg breed. Daar komen nu nog vijf producten uit Limburg en Vlaams-Brabant bij. ‘Het is ontzettend fijn dat producenten een aanvraag indienen om hun traditioneel streekproduct te laten erkennen. Dankzij hun passie kunnen wij de Vlaamse eetcultuur extra onder de aandacht brengen’, aldus Jo Van Caenegem, projectverantwoordelijke Steunpunt Streekproducten.

Hasseltse graanjenever

Het jenever stoken groeide in de 19de eeuw uit tot een industrie die het economische, sociale, culturele en politieke leven in de stad Hasselt volledig bepaalde. De ‘Dictionnaire géographique du Limbourg’ van 1835 vermeldt de jeneverindustrie als belangrijkste nijverheid, waarbij het leeuwenaandeel van de stokerijen gevestigd was in Hasselt. Hoewel de productie nu nog maar een fractie van de toenmalige hoeveelheden bedraagt, werd de naam Hasseltse graanjenever in 1997 in België en later in 2007 op Europese schaal beschermd.

Olivier Vanderlinden neemt de traditie van het stoken terug op en dit in de boerderij van zijn overgrootouders. De oude koeienstal werd omgetoverd tot stookruimte en de paardenstal van Felix doet dienst als opslagplaats. In de distilleerderij voltrekt zich het volledige proces van graan tot borrel. Een eigen distillatie van moutwijn geeft karakter aan de jonge Hasseltse graanjenever, aangevuld met natuurlijke aroma’s van jeneverbes en koriander.

Aarschots gebak

Marcel Deleu legde in de jaren 80, samen met Patisserie Engels en Bakkerij Noppen, de basis van dit Aarschots gebak. Ze ontwikkelden een verfijnde appeltaart met bladerdeeg, frangipane, appelcompote en pralin, een mengeling van geroosterde amandelen, suiker, eiwit en kokos.

Aarschots gebak
Aarschots gebak © .

Momenteel bakt enkel Pieter Vander Bruggen, de overnemer van Patisserie Deleu, de taart nog. Hij volgt nauwgezet de traditie en alles wordt huisgemaakt. Voor het hoofdingrediënt, de compote, wordt met Jonagold appels uit het Hageland gewerkt.

Haspengouwse Chardonnay wijn

Wijngaarden hebben een traditie in onze streken. We vinden ze bijvoorbeeld terug in oude straatnamen, zo ook in Haspengouw en in het bijzonder in Borgloon. Hoewel de wijnbouw er helemaal verdwenen was, werd er vanaf midden jaren 60 opnieuw geëxperimenteerd met druivenstokken. Dit leidde tot een Haspengouwse herkomstbenaming in 2000 en een Europese Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) in 2007.

Ghislain Houben startte in 2002 met het aanplanten van Chardonnay druivelaars rond de ouderlijke hoeve. Het wijndomein telt ondertussen verschillende wijngaarden, waaronder de Wijngaard Kasteel van Rullingen.

De Haspengouwse herkomst is bepalend voor de smaak van de wijn. Dit komt tot uiting door een hoge aciditeit die zorgt voor een mooie smaakspanning. De vruchtbare bodem geeft een zeer rond en vol karakter aan de wijn. Voor het maken en het opslaan van wijn wordt gebruik gemaakt van houten vaten (barriques). De vaten geven de wijn een heerlijk aroma en zorgen voor een botertoets in de mond. Omdat België geen eigen wijndruifrassen (meer) heeft, wordt er gewerkt met Europese druivenrassen zoals de Chardonnay die in de streek al 25 jaar aanwezig is.

Haspengouwse confituur

Haspengouwse confituur
Haspengouwse confituur© .

Agnes Jacobs groeide op tussen de fruitbomen van haar ouders in Sint-Truiden. Samen met Luc Exelmans startte ze een fruitbedrijf. Ze verwerken er eigen fruit in de producten van het merk Gezond van bij ons. Als bedrijf kiezen ze ervoor om zo veel mogelijk zelf hun fruit te verwerken en op de markt te brengen. Nieuwe aanplantingen worden dan ook gedaan in functie van de verwerking.

Haspengouwse confituur kan je van alle soorten fruit maken: appels, peren, kersen of pruimen: het kan allemaal.

Haspengouwse kersen op kriekensap

Voor de Haspengouwse kersen op kriekensap gebruikt diezelfde Agnes de dikke zoete kersen bigareau noir of bigareau blanc-rose. De kersen worden niet ontpit. Zo behouden ze hun stevigheid en smaak. Het kriekensap wordt gemaakt van de lokale gorsemkriek. De ontpitte krieken worden opgekookt. Het vrijgekomen sap wordt vervolgens gemengd met een lichte suikersiroop en citroenzuur en eveneens opgekookt. Het warme sap wordt in de bokalen met kersen gegoten en deze worden meteen afgesloten.

Gesteriliseerd kan je de kersen maandenlang bewaren. Ideaal dus om in seizoenen met weinig verse groenten of fruit te combineren met vlees of gevogelte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content