Vlaamse salami mag zich geen “Saucisson d’Ardenne” noemen

© Thinkstock

De Raad van State heeft beslist dat de salami die door het Vlaamse bedrijf TerBeke-Pluma wordt gemaakt niet langer de naam ‘Ardeense salami’ mag dragen.

Wallonië erkende in oktober 2010 de benaming “Saucisson d’Ardenne” als beschermde geografische aanduiding (BGA). Enkele bedrijven die in Vlaanderen salami produceren, waaronder TerBeke-Pluma uit Wommelgem en Guina uit Machelen, vochten die beslissing aan bij de Raad van State.

Geen link salami en ArdennenTerBeke is van mening dat ‘Ardeense salami’ een generische benaming is waarbij de consument geen link legt tussen de naam van het product en het feit dat de salami per definitie in de Ardennen geproduceerd moet worden.

De Raad van State is het daar niet mee eens en verwerpt het verzoek van TerBeke-Pluma en verwijst daarbij naar een aantal criteria die een rol spelen bij de naam ‘Ardeense salami’ zoals de reputatie die de Ardennen genieten inzake gezouten vleeswaren, de Ardeense oorsprong en het aantal in de Ardennen gevestigde slagers.

Ter Beke zegt zich aan de wetgeving te zullen houden, maar wil het arrest eerst bestuderen vooraleer een beslissing te nemen om het product al of niet een andere naam te geven. “Het is ook zo dat we niet zomaar kunnen beslissen om die salami in Wallonië te produceren.”

Europese beschermingOver het beroep van Guina NV moet de Raad van State zich nog uitspreken. Een uitspraak wordt één van de volgende maanden verwacht.

Indien ook dat beroep verworpen wordt, zal het dossier aan de Europese Commissie overgedragen worden, zodat die aan de “Saucisson d’Ardenne” een bescherming als geografische aanduiding kan toekennen. Die bescherming zou dan voor de hele Europese Unie gelden. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content