Vlaamse biomarkt groeit gestaag verder
De interesse van de gemiddelde Vlaming in biologische producten blijft jaar na jaar toenemen. Dat blijkt uit het nieuwe Biojaarrapport, voorgesteld door het departement Landbouw en Visserij.
Negen op de tien Belgen kocht in 2016 minstens één vers biologisch product en de totale verkoop van bioproducten is in dat jaar met twaalf procent gestegen. Drie procent van de vandaag verkochte producten in de versmarkt is biologisch. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van het nieuwe Biojaarrapport.
De biokoper
Wie afgelopen jaar biologisch kocht, deed dat gemiddeld dertien keer. Daarvoor moet hij extra budget voorzien dan wanneer hij gangbaar zou kopen, want een biologisch product kost gemiddeld nog steeds dertig procent meer. Daarom hoeft het niet te verbazen dat gezinnen met kinderen en een beperkt inkomen weinig bio kopen. De grootste groep gebruikers zijn nu alleenstaanden van alle leeftijden, maar op termijn ziet de biosector ook tweeverdieners en gezinnen met een hoger inkomen.
Het bioproduct
Het product dat het vaakst wordt gekocht in het biologisch assortiment zijn de vleesvervangers, terwijl biologisch vlees net het minst vaak wordt gekocht. Biologische eieren en melk wonnen het afgelopen jaar aan populariteit, en ook de verkoop van de aardappelen groeide.
Een biologisch product is door de andere productiemethode duurder dan een gangbaar product, maar er zijn wel grote verschillen te merken tussen de soorten. Zo kosten biologische eieren gemiddeld het dubbele van een standaard ei, terwijl een biologische vleesvervanger maar zestien procent duurder is dan de gangbare variant.
Verwachtingen
De tendens is al even aan de gang, want tussen 2008 en 2016 zijn de bestedingen in biologische producten verdubbeld in België. Daarbij ziet het er niet naar uit dat die gestage groei binnenkort een einde zal kennen. Zo schakelen steeds meer landbouwbedrijven om naar biologische teelt: in 2016 ging dat aantal van 370 naar 430.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier