Visser wordt kok

De supersmakelijk gerechten van ’t Pakhuis (Zeebrugge) komen uit de keuken van een voormalige visser.

Sommige chefs voelen zich geroepen om culinaire vernieuwing te brengen, andere koks zijn minder artistiek aangelegd en scheppen voldoening uit een juiste interpretatie van de traditionele keuken. De eerste categorie beschouwt koken als een kunst, voor de tweede groep is koken een ambacht. Traditionele gerechten zijn cultuurdragers, de bereiding is gebonden aan regels en vraagt vakmanschap.

Wij aten in praat- en eetcafé ’t Pakhuis traditioneel en supersmakelijk en waren met stomheid geslagen toen wij vernamen dat de chef niet uit het beroep is. Patrick Derudder schuimde als schipper een kwarteeuw de zee af op zoek naar vis. Die tochten duurden meestal zeven dagen. Wat het laatst aan boord kwam, was normaal gesproken het best.

Patrick weet wat verse vis is en waar je die moet aanschaffen. Samen met zijn vrouw Viviane Desmet nam hij De Korrebolle aan de Zeebrugse jachthaven over en doopte de zaak om tot praat- en eetcafé ’t Pakuis. Verse vis is troef en filet van grote tarbot met champagnesaus en in de open haard gerookte zalm zijn specialiteit.

’t Pakhuis heeft een maritieme inrichting, die niet ongezellig is. Vanuit de eetzaal en vanaf het terras kijk je uit op de jachthaven. Het repertoire op de spijskaart vermeldt zowel traditionele vis- als vleesgerechten. De Franse wijnkaart is verlengd met een vriendelijk geprijsd aanbod van niet-Franse wijnen.

Viviane Desmet ontvangt en bedient kordaat maar ging even uit de bocht toen wij een op de kaart als topper vermelde Priorat, Vinyes Mas Romani (26 euro) bestelden en zij ons uit een fles Priorat Els Pics van Bodegas Mas Alta liet voorproeven. Kruidig in de neus, fruitig in de mond en koppig door het hoge alcoholgehalte: aan de Els Pics was absoluut niets mis!

Toen wij de gastvrouw erop attent maakten dat dit niet de wijn was die op de kaart stond, reageerde zij geprikkeld. Volgens haar had de Els Pics altijd op de kaart gestaan als Vinyes Mas Romani en toen wij volhielden dat het niet dezelfde wijn was, werd de leverancier als schuldige aangeduid.

Wij kozen twee voorgerechten: garnaalkroketten van uitmuntende kwaliteit met brosse korst en smakelijke vulling, zonder ongezonde gefrituurde peterselie, maar met een gezond slaatje (19 euro) en uit zijn vel geholpen tomaat met superbe, in huis gepelde garnalen, hardgekookt ei, krokante kropsla en versgedraaide mayonaise (15 euro).

De twee hoofdgerechten waren: flinterdunne, gepaneerde en krokant gefrituurde tongfilets met rauwkost, perfecte handgesneden frieten en mayo (16 euro) en aan de andere kant drie verse sliptongetjes met sla en frieten (19 euro). Flan karamel was de afsluiter van deze klassieke maaltijd, die bewees dat culinaire vernieuwing niet noodzakelijk is om intens te kunnen genieten.

Categorie: veredeld eetcafé

Keuken: 8

Decor: 7

Comfort: 7

Service: 6,5

Prijs/Kwaliteit: 7

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content