Vis op het menu voorkomt depressie

© iStock

Vis is niet enkel een bron van allerlei essentiële voedingsstoffen, het eten van veel vis kan het risico op een depressie sterk terugdringen. Dat zeggen onderzoekers na analyse van bestaande studies over depressie en eetgewoonten.

De eerdere studies die de link tussen depressie en voeding onder de loep namen dateren van de periode tussen 2001 en 2014. Alle hadden ze het eetgedrag van mensen uit Europa, Noord-Amerika, Azië, Oceanië en Zuid-Amerika als onderzoeksonderwerp .

Europese mannen meest gebaat

Nadat alle data waren gebundeld bleek dat mensen die vaak vis op het menu zetten, tot 17 procent minder kans lopen om een depressie te ontwikkelen. Wel was het zo dat de sterke link tussen het eten van vis en de verminderde kans op mentale problemen enkel gold voor de studieresultaten uit Europa, en veel minder zichtbaar waren voor de andere continenten.

Ook mannen kwamen er iets beter uit dan vrouwen. Europese mannen die regelmatig vis eten hebben tot 20 procent minder kans op depressie, voor vrouwen is dat tot 16 procent.

Omega 3-vetzuren die aanwezig zijn in vis, activeren de neurotransmitters dopamine en serotonine. Hiervan is geweten dat ze een invloed hebben op mentale processen in de hersenen. Verder blijkt ook dat een hoge kwaliteit van proteïnen, vitaminen en mineralen in vis depressieve gevoelens afremmen.

Depressie treft naar schatting 350 miljoen mensen wereldwijd en zal naar verwachting de tweede belangrijke oorzaak van gezondheidsproblemen worden in 2020. De resultaten van het onderzoek werden online gepubliceerd in het Journal of Epidemiology & Community Health. (IPS/AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content