Vis eten uit Vlaamse rivieren: ‘Onverantwoord’

In verschillende Vlaamse rivieren is de vervuiling problematisch. © Getty Images/iStockphoto

De Vlaamse rivieren bevatten te veel pesticiden, kwik en vlamvertragende stoffen, maar dat houdt ons niet tegen daar nog 30 ton paling uit te eten. “Onverantwoord”, zegt bioloog Claude Belpaire van het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) vrijdag in De Standaard.

Samen met collega’s van de Universiteit Antwerpen deed Belpaire, in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij, metingen in elf rivieren en kanalen. Hij ging er op zoek naar de aanwezigheid van twaalf schadelijke stoffen in het spierweefsel van baars en paling. Uit de metingen blijkt dat in alle meetpunten in Vlaanderen sommige schadelijke stoffen in een te ­hoge concentratie in baars en paling voorkomen.

Overal is de kwik­vervuiling hoog, maar vooral in de Demer, de Dijle en de Dender is die problematisch. Voor fluorhoudende stoffen is het kanaal Gent-Terneuzen er het slechtst aan toe. De ­Bovenschelde, ten slotte, kent een hoge vervuiling door vlamvertragende stoffen die verwerkt zijn in allerhande bouwmaterialen en elektronica.

Voor de bioloog is het duidelijk: het is onverantwoord om nog paling, baars of andere riviervis te eten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content