Terug van bijna weg

Vijftig jaar geleden was de viognierdruif met uitsterven bedreigd. Alleen in Condrieu in de noordelijke Rhônevallei kwam hij nog voor, op amper 8 hectare. Vandaag zijn er meer dan 100 hectaren beplant. En wordt de viognier ook geteeld in het Franse zuiden, in Italië, Spanje, Zuid-Amerika, Zui...

Vijftig jaar geleden was de viognierdruif met uitsterven bedreigd. Alleen in Condrieu in de noordelijke Rhônevallei kwam hij nog voor, op amper 8 hectare. Vandaag zijn er meer dan 100 hectaren beplant. En wordt de viognier ook geteeld in het Franse zuiden, in Italië, Spanje, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Californië, Nieuw-Zeeland en Australië. Want wie viognier heeft geproefd, wil er meer van. Viognier is geen bewaarwijn: zijn volle smaak en frisse zuren hebben de neiging snel te verzwakken. Je drinkt hem het best voor zijn vijfde jaar na de oogst. Weinig druiven leveren wijn met zo'n bedwelmend parfum en opstuivende aroma's van meidoorn, jasmijn en kamperfoelie, verweven met een vleugje muskus en gember. De alcohol is genereus, de textuur als zacht fluweel. En in de smaak van abrikoos, perzik en mango proef je de voorbode van de zomer. Wijn van viognier is culinair veelzijdig: van zalm- en garnalencocktail over pasta's met zeevruchten en vis in saus, tot pittige Aziatische gerechten zoals curry's. Hij past ook goed bij vegetarische gerechten.