Vinto: Knusse en vlotte kwaliteitsbistro in Kruishoutem

© Cwf en ph

Vinto is de zaak van twee vrienden die een oud cafeetje aan de kerk in het centrum van Kruishoutem overnamen en inrichtten als bistro met aperitiefbar. Wij gingen er op bezoek.

Vinto ligt aan de rand van de Vlaamse Ardennen, een heuvel voorbij ’t Hof van Cleve en in het centrum van Kruishoutem. Aan het roer staan twee jonge kerels, die hun sporen hebben verdiend. De twee vrienden namen ’t Verloren Gat over, een oud cafeetje aan de kerk, en richtten de zaak in als bistro met aperitiefbar.

Vinto heeft een stenen vloer en oude balken aan het plafond. Zitten doet men in gerieflijke en mooie stoelen van Belgisch fabricaat, en op de tafels staan eersteklas wijnglazen. Er speelt vlotte muziek, Pieter Fraeyman verstaat de kunst van het ontvangen.

Het lezen van het repertoire op de spijskaart scherpt de honger. De prijzen zijn echter van een niveau dat men kwaliteit mag verwachten. Bij een hoofdgerecht kiest men afzonderlijk de begeleiding, die extra wordt aangerekend.

Vinto: Knusse en vlotte kwaliteitsbistro in Kruishoutem
© cwf en PH

Er is een beknopte wijnkaart met vooral flessen boven de 40 euro, en er zijn een achttal suggestiewijnen die per glas worden geschonken. Om de maag te openen nipten wij van een glaasje Loimer 2014, een strakke, biodynamische riesling (7,5 euro).

Onze keuze

Er kwamen hapjes : kroepoek van parmezaan met poeder van tomaat, krokant buik-spek met granaatappel en linzen, en malse mesheften met amarant- zaden en crème van soja en juzu.

Er waren twee voorgerechten : gekruide rundtartaar verpakt in puntpaprika en opgediend met crème van Parmezaanse kaas, eigen ketchup en olijfolie van Arbequina-olijfjes (16 euro), en verse makreel met tomaatjes in verschillende kleuren, dashi, krokante quinoa en crème van geitenkaas (18,50 euro). In het glas kozen wij voor het karaktervolle Hongaarse stierenbloed Vesztergombi Szekszardi Bikavér 2012, Magyarország full blend (32 euro).

Er waren twee hoofdgerechten en twee side-dishes : bij een groot stuk verse griet en een kom gesmolten boter (24 euro) en drie stukjes sappig gebakken kalfsrug met saus met gebrande ui (18,50 euro) kwamen worteltjes met sinaasappel en komijn (6 euro) en een frisse salade met mosterdvinaigrette (3,5 euro).

Het nagerecht sloegen wij over. In huis bereide boule de Berlin en spekken waren het garnituur bij de koffie, en daar waren wij tevreden mee. Vinto heeft als knusse en vlotte kwaliteitsbistro de wind in de zeilen, en op tijd reserveren is een noodzaak. (Pieter van Doveren)

Vinto: Knusse en vlotte kwaliteitsbistro in Kruishoutem
© cwf en PH

Keuken: 7,5

Decor: 7

Comfort: 7,5

Bediening: 7

Prijs/kwaliteit: 7

Adres: Hoogstraat 7, 9770 Kruishoutem, 09 22 95 35, vin-to.be. Zondag en maandag gesloten. Terras onder de treurwilg. Vakantie: 17/07 – 02/08.

1. De bazen

Sommelier Pieter Fraeyman en kok Karel Van Oyen kwamen elkaar tegen bij Hertog Jan, waar zij drie jaar werkten. Pieter volgde een zevende jaar drankenkennis aan Ter Groene Poorte, Karel studeerde af aan de beroepsschool Spermalie en deed een extra jaar in Ter Duinen.

2. Favoriete leverancier Pieter

Voor het wijnassortiment werkt Pieter Fraeyman nauw samen met Vinikus & Lazarus uit Merchtem (vinikusenlazarus.be), vooral voor de Duitse en ook voor de Franse en Italiaanse wijnen. De voorkeur gaat naar een pure en elegante stijl.

3. Favoriete bakker Karel

Kok Karel Van Oyen heeft veel bewondering voor het brood van de gepassioneerde bakker Kristoffel Burez uit Kruishoutem (bakkerijburez.be).

Vinto: Knusse en vlotte kwaliteitsbistro in Kruishoutem
© cwf en PH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content