Viki Geunes van toprestaurant ’t Zilte is ‘GroenteAmbassadeur 2016’

(Vlnr) Viki Geunes, Viviane Plaquet en François Huysmans, bezieler van Foodtaster.be. © /

De Belgische digitale restaurantgids Foodtaster.be bekroont tweesterrenchef Viki Geunes tot ‘GroenteAmbassadeur van het jaar’.

Viki Geunes, chef-kok van ’t Zilte – het tweesterrenrestaurant ondergebracht op de bovenste verdieping van het Antwerpse MAS – mag zich een jaar lang GroenteAmbassadeur noemen. De digitale restaurantgids Foodtaster.be, die de titel voor de eerste keer uitreikt, roemt Geunes omwille van de prominente (en gevarieerde) rol die de groenten krijgen in zijn creatieve keuken. ‘Hij zorgt voor een uitzonderlijke groentevariatie op het bord. Die uitgekiende groentekeuze combineert hij met een uitzonderlijke harmonie van zuur, bitter, zoet en zout. En dat zorgt voor smaakverleggende gerechten’, zo motiveert de jury haar keuze.

In de keuken van Geunes zijn groenten een evenwaardig product, zo benadrukt hij. ‘Een zeebaars willen we uit volle zee, van een goed stuk vlees willen we weten waar het vandaan komt, groenten verdienen dezelfde aandacht. En voor groenten telt ook maar één ding: vers, vers, vers. Ik doe elke dag mijn uiterste best om bij het bereiden van groenten de smaak zo goed mogelijk te bewaren.”

Foodtaster.be, een initiatief van maître sommelier François Huysmans en vorig jaar gelanceerd, is Belgiës eerste restaurantgids op webformaat. De website, zeg maar de digitale tegenhanger van de Michelingids en Gault&Millau, werkt volledig onafhankelijk, draagt objectiviteit hoog in het vaandel, en doet hiervoor beroep op een twintigtal recensenten, met een grote passie voor gastronomie, die het land afschuimen op zoek naar de beste restaurants. Ze worden ook herbezocht en online gequoteerd met lepels – voor een algemene score – en wortels, naargelang het veggiegehalte.

De gids telt voorlopig een 150-tal zaken, aangevuld met enkele eethuizen in het buitenland. In de Top 10 staat ’t Zilte voorlopig op een vierde plek, met evenveel punten als tweesterrenrestaurant Bartholomeus van Bart Desmidt. Op één staat Hof van Cleve van Peter Goossens (94 punten), gevolgd door Sergio Hermans The Jane (92) en De Karmeliet van Geert Van Hecke (91).

Foodtaster.be gaat voortaan elk jaar een ‘GroenteAmbassadeur’ in de bloemetjes zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content