Vijf Vlaamse streekproducten krijgen erkenning
Vijf producten, waaronder zure ouwel uit Turnhout, hebben een erkenning gekregen om het label Streekproduct.be te gebruiken.
Vlam, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, heeft de lijst met erkende streekproducten aangevuld met vijf producten. Het gaat om zure ouwels uit Turnhout, Limburgs boekweitmeel, Hasseltse speculaas en jonge jenever en oude graanjenever uit de Vlaamse Ardennen. Ze mogen voortaan het label Streekproduct.be gebruiken.
Zure ‘hosties’
Het bekendste product is de zure ouwel, ‘ouderwets snoepgoed dat ontwikkeld is in Antwerpen en vandaag nog wordt geproduceerd in Turhout’. Het snoepje, gemaakt van hostiedeeg en met binnenin een zuurzoet poeder, wordt wereldwijd afgezet. De Vlaamse erkenning geldt enkel voor de meest traditionele zure ouwels, namelijk die met een zure vulling op basis van wijnsteenzuur, en zonder toegevoegde aroma’s.
Andere erkende streekproducten zijn het Limburgs boekweitmeel, aangeboden door Frank Beckers in Zutendaal, de jonge jenever en oude graanjenever uit de Vlaamse Ardennen van Braeckman Graanstokerij (Oudenaarde), en de Hasseltse speculaas van Bakkerij St-Marie. Die speculaas is vrij dik, minder gekruid en met een malser deeg onder de krokante korst.
In totaal hebben nu al meer dan 150 streekproducten, zowel dranken als vlees, vis, zuivel, groenten, fruit en zoetigheden, het label van Streekproduct.be gekregeN Met het label kan de consument de streekproducten herkennen. Bovendien krijgt de producent ook erkenning voor zijn werk.
Criteria
Om het label toegekend te krijgen, moeten Vlaamse traditionele streekproducten aan 5 criteria beantwoorden: ze worden bereid met grondstoffen uit de eigen streek, ze worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product en ze worden ambachtelijk vervaardigd volgens de streektraditie en in hun streek van oorsprong. Tot slot moeten de streekproducten minstens 25 jaar bestaan. De producten worden dan voorgelegd aan een beoordelingscommissie, die al dan niet het label toekennen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier