Vijf tips voor het ideale zomers etentje

© iStock

De zomer, dat is het uitgelezen moment om etentjes te organiseren voor je vrienden of familie. Hoe je daar gegarandeerd een succes van maakt zonder dat jij als gastvrouw of -heer vergaat van de stress, lees je hier.

De gouden regel voor etentjes waarvan je niet wilt dat er iets misloopt is: keep it simple. Zeker op een zomerse dag kan je je etentje baseren op die regel, want de zon is al aangesteld om de wow-factor te verzorgen. Vergeet dus alvast dat je je gasten moet verbluffen met je kookkunsten en zorg vooral dat het een gezellige bedoening wordt. Dat doe je zo:

1. Welkomstdrankje

Zomer of niet, een drankje gaat er altijd in. Met de klassieke ‘wil je iets drinken?’-vraag zorg je er bovendien voor dat je gasten zich meteen welkom voelen. Je kan natuurlijk kiezen voor een fris glas rosé of cava, maar je kan het aperitief ook aanwenden als ideale kans om je etentje te kleuren met je wonderlijke persoonlijkheid. Bied je gasten bijvoorbeeld een originele cocktail aan die ze nog nergens anders hebben gedronken.

Een geslaagd etentje zit in kleine dingen, niet in ingewikkelde menu’s.

Voorzie zeker ook iets lekkers voor wie geen alcohol drinkt! Dat mag gerust iets anders zijn dan cola. Gun hen dezelfde goede start van de avond als je andere gasten en investeer wat van je tijd in een lekker, zelfgemaakt alcoholvrij drankje.

2. Decoratie

Veel extra gezelligheidsmakers heb je niet nodig als je een tuin ter beschikking hebt in de zomer: de ondergaande zon de en het groen rondom je vormen op zich al een sfeervolle setting. Vind je toch iets ontbreken aan je tafel? Loop dan je tuin (of bij gebrek daaraan: een naburige weide) in en pluk er wat (wilde) bloemen. Die kan je traditioneel in vazen op tafel zetten, maar je kan bijvoorbeeld ook op elk bord een bloem leggen. Extra sfeer creëer je gemakkelijk met een scheepslading kaarsen, leuke kussens op de stoelen en een mooi tafellaken.

Vijf tips voor het ideale zomers etentje
© iStock

3. Het menu

Zoals al gezegd: hou het simpel. Je wilt echt geen vijf gangen serveren waarvan elke gang nog eens vijf verschillende bereidingen nodig heeft terwijl je vrienden zich uitstekend vermaken – zonder jou uiteraard, want jij staat in de keuken.

Spendeer dus liever tijd aan je voorbereiding dan aan het koken op het moment zelf: denk op voorhand goed na over wat je gaat serveren, ga met een gedetailleerd lijstje naar de winkel zodat je niets vergeet en zet zoveel mogelijk op voorhand klaar. Onthoud hierbij dat een stoofpotje een dag later vaak nog lekkerder wordt en dat je veel desserten zoals taart, cake of chocolademousse zelfs op voorhand moét maken.

Bijvoorbeeld:

Tomatencarpaccio met burrata en vanille

Auberginecannelloni met spinazie en ricotta

Glaasjes vanille-ijsparfait met frambozencoulis

Dit zomers menu kan je volledig op voorhand maken. Het enige dat je nog moet doen, is de cannelloni in de oven schuiven zo’n twintig minuten voor je aan tafel wil.

4. Afsluiter

Een geslaagd etentje zit in kleine dingen. Vervang bijvoorbeeld de koekjes uit een pakje bij de koffie of thee op het einde van de maaltijd door zelfgemaakte exemplaren. Voor de hoeveelheid werk hoef je het alleszins niet te laten, want sommige recepten zijn klaar voor je het weet. Of vervang muntthee uit een zakje door de verse variant! Dat kost je amper moeite, maar je krijgt er wel dankbare blikken voor terug.

Vijf tips voor het ideale zomers etentje
© iStock

5. Geniet ervan

Dit is misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. Je vrienden of familieleden gaan je niet minder graag zien als er iets is aangebakken of je vergeten bent water op tafel te zetten. Het belangrijkste is dat ze een fijne avond hebben en dat wordt moeilijk als jij de hele tijd als een kip zonder kop rondloopt en je continu zit te verontschuldigen dat de cuisson niet perfect is.

Blijf ademen en spendeer genoeg aandacht aan je gasten. Vergeet je daardoor je groenten op tijd uit de oven te halen waardoor je ze wel heel ‘krokant’ moet serveren? Dan wordt dat gegarandeerd de running gag van de avond.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content