Vijf manieren om uit te vissen of een restaurant hygiënisch is

© iStock

De hygiëne van de zaak moet het belangrijkste criterium zijn, of u nu in een sterrenrestaurant of in een goedkoophuisje gaat eten. Daarom gaf de Britse bioloog Carl Edwards van de universiteit van Nottingham enkele tips aan de lezers van de Daily Mail om voedselvergiftiging en andere problemen ter vermijden.

Let op de menukaart

Kaarten met allerlei versiersels zijn moelijker te onderhouden dan geplastificeerde menukaarten die makkelijk met een vochtige doek kunnen gereinigd worden. Als de kaart al vuil lijkt is het beter niet te lang in de zaak te blijven. “Als de menukaarten al vuil zijn, kan je je al een beeld vormen van wat er zich in de keuken afspeelt” waarschuwt de expert in Daily Mail.

Hou de ober in het oog

Kijk naar de kleding en de handen van de ober. Dat zijn ook tekenen die je informatie kunnen geven over de algemene netheid van het restaurant. Let in het bijzonder op het haar en de nagels van het personeel. Lang haar kan namelijk in de borden vallen en zwarte nagels kunnen een broeihaard van bacteriën zijn.

Observeer de keuken

Probeer een plaats te vinden waar je de keuken kan zien. Zo kan u controleren of het personeel antibacteriële zeep gebruikt. Indien je de keuken niet kunt zien, check dan of er zeep beschikbaar is in de toiletten. Als dat zo is, is er veel kans dat het personeel in de keuken ook systematisch zijn handen wast. Papier om je handen te drogen is trouwens ook hygiënischer dan een handdoek die al door verschillende personen gebruikt werd.

Volg je geld

Observeer hoe het personeel het geld van de klanten hanteert. Geld heeft een lang verhaal. Het gaat van hand naar hand (die niet altijd even proper zijn) en zit in portefeuilles die vaak krioelen van bacteriën. Een ober die geld aanneemt met een handschoen zal die waarschijnlijk niet verversen om daarna voedsel aan te raken.

Opgepast met houten planken

Gerechten op houten planken opdienen is mooi en zelfs al is hout volgens Carl Edwards hygiënisch materiaal (het kan zichzelf beschermen tegen bacteriën en schimmels) moeten die planken nadat ze gewassen zijn minimum een uur drogen, wat niet altijd mogelijk is als het snel moet gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content