Vijf inventieve recepten voor een kerststronk

Van de traditionele kerststronk bestaan tientallen interpretaties. Soms simpel, dan weer complex. Wij serveren vijf recepten. Van eenvoudig tot iets moeilijker.

Uiteraard is de vorm van de kerststronk geïnspireerd op die van het echte hout dat destijds werd gebruikt om zich te warmen. In sommige streken werd traditioneel op kerstavond een groot houtblok in de open haard gelegd, soms zo dik als de stam van een boom.

De voorkeur ging uit naar hard hout van bijvoorbeeld kerselaar of kastanjeboom, notelaar of eikenboom, omdat het langer brandde en as opleverde waaraan krachtige eigenschappen werden toegeschreven. Met het aansteken en brandend houden van het houtblok ging een uitgebreide ceremonie gepaard.

Aan die eeuwenlange traditie, die zou ontstaan zijn eind twaalfde eeuw, kwam een eind met de invoering van de centrale verwarming. De meeste van de grote schouwen zijn verdwenen en van de oorspronkelijke grote houtstronk blijft alleen een klein stukje taart over. Er bestaan ontelbare interpretaties van, al dan niet versierd met kaarsen.

Naast het recept van een heel elementaire stronk, gemaakt met petits-beurres en crème au beurre, hebben we deze kerstbuche-recepten van twee banketbakkers gekregen. Twee simpele bereidingen, en twee die iets complexer zijn.

Basisrecept: Familiestronk

Eenvoudig: Merveilleuxstronk

Eenvoudig: Savoystronk

Moeilijker: Michelangelostronk

Moeilijker: Milleniumstronk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content