En dat loont: stilaan beginnen bartenders de drank opnieuw te appreciëren en te gebruiken in hun cocktails. Wie dat alvast toejuicht is Patrick Van Schandevijl van Stokerij De Moor. Als aangetrouwd lid van de familie De Moor behoort hij tot de vierde generatie jeneverstokers van het bedrijf. Samen met zijn dochters Carolien en Liesbeth en zijn vrouw...

En dat loont: stilaan beginnen bartenders de drank opnieuw te appreciëren en te gebruiken in hun cocktails. Wie dat alvast toejuicht is Patrick Van Schandevijl van Stokerij De Moor. Als aangetrouwd lid van de familie De Moor behoort hij tot de vierde generatie jeneverstokers van het bedrijf. Samen met zijn dochters Carolien en Liesbeth en zijn vrouw Greet runt hij de zaak in Aalst. 'We zijn misschien wat te bescheiden als het op onze jenever aankomt', bedenkt Patrick tussen zijn koperen distillatieketels in zijn brouwerslaboratorium. 'We missen wat van het chauvinisme van de Fransen en de grote mond van de Nederlanders. Weet jij bijvoorbeeld wat het verschil is tussen jonge en oude jenever?' We proeven een transparante jonge jenever die lijkt op een zacht gekruide gin. De oude jenever met een warme gele kleur, waar een hoger percentage op vat gerijpte moutwijn in gemengd is, heeft een opmerkelijk vollere smaak. 'Oude jenever is niet, zoals veel mensen denken, hetzelfde product dat langer gerijpt heeft. Jonge en oude jenever hebben een totaal ander maakprocedé: de naam komt van de traditionele en nieuwe manier van stoken.' 'De XO Founder's Reserve die we voor het cocktailrecept gebruiken is een toevalstreffer. Jaren geleden heb ik een moutwijn gestookt van enkel gemoute gerst, omdat er een overschotje was. Die moutwijn heb ik vervolgens laten rijpen op houten vaten. Twaalf jaar later bleek dat een uitzonderlijke drank op te leveren. Het is een single malt graanjenever die door kenners niet uit een rij topwhisky's kan worden gehaald.'