Vier verleidelijke recepten met aardbeien

Geen andere vruchten kondigen zo ondubbelzinnig de zomergeneugten aan als de geurige aardbeien uit volle grond van bij ons. Vier onweerstaanbare recepten.

Aardbeien zijn bij uitstek ‘geurige’ vruchten. De beste manier om te weten of ze rijp zijn, is er even aan te snuffelen voor je ze koopt. Als ze rijp zijn, geven aardbeien een intens aromatisch parfum af dat een beetje aan bloemen doet denken. Het zal dus niet verwonderen dat de aardbei (Fragaria) behoort tot de rozenfamilie. Overigens is het ook geen echte vrucht maar een zogenaamde schijnvrucht. In feite zijn de krokante zaadjes aan de buitenkant van het felrode vruchtvlees de echte vruchten.

Het seizoen vangt aan in mei met aardbeien uit serre- en tunnelkweek, maar begint pas echt in juni met vruchten uit volle grond. Door van april tot juli de aardbeiplanten opnieuw uit te zetten, wordt het seizoen verlengd tot september. Om optimaal de smaak en het aroma te behouden worden de vruchten ’s ochtends vroeg geplukt, ’s avonds geveild en de dag erop in de winkel te koop aangeboden in de typische kartonnen bakjes, waarbij de aardbeien steevast in dezelfde richting worden gelegd.

Eet ze puur, hoogstens met een kneepje citroensap of een schepje zure room erbij om de natuurlijk zoete smaak van het fruit te accentueren. Meer moet dat niet zijn. Je hebt meteen de zomer in je bord. Niet voor niets worden aardbeien ook ‘zomerkoninkjes’ genoemd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content