Vier keer plantaardig: hoe veganistische trends iedereen beïnvloeden

Jackfruit © iStock

Ook al is maar zo’n 1% van de Vlamingen veganistisch, hun aantal stijgt, en zelfs wie niet voor een plantaardige levensstijl kiest, doet daar zijn voordeel mee.

1. Melk die geen melk is

Niet alleen vegans, maar ook wie lactose-intolerant is, heeft vandaag een uitgebreid aanbod aan alternatieve ‘melk’. Naast soja en amandel vind je in de rekken ook kokos-, haver- en rijstmelk en met wat geluk zelfs verschillende soorten notenmelk. Met het boek Vegan zuivel, door Emilie Holm (Uitgeverij Good Cook) . Wat denk je van sesammelk, vegan parmezaan of amandelkaas?

Vier keer plantaardig: hoe veganistische trends iedereen beïnvloeden
© JASON MICHAEL LANG

2. Langer goed

Verschrompelde groenten en fruit gaan linea recta de vuilnisbak in. Maar wat als we uit het organische afval dat we produceren een product kunnen maken dat smaakloos, geurloos en onschadelijk is en dat we op groenten en fruit kunnen smeren om die langer te bewaren? Apeel is een coating gemaakt uit lipiden en glycerolipiden die er als een soort onzichtbare schil niet alleen voor zorgt dat je producten minder water verliezen, maar ook dat oxidatie vertraagd wordt. Het resultaat: je kunt groenten en fruit 2 tot 3 keer zo lang bewaren en zo afval voorkomen. Niet verrassend dus, dat Apeel Sciences van Time een plek kreeg in de 50 Genius Companies. Het product is al goedgekeurd in de VS en en wacht nu nog op erkenning binnen de EU. apeelsciences.com

Vier keer plantaardig: hoe veganistische trends iedereen beïnvloeden
© iStock

3. Nieuw groen

Wat als je kruiden niet als extraatje doet opdraven, maar de hoofdrol geeft? Kruiden gebruiken als waren het groenten, het is iets wat in bijvoorbeeld de Perzische of Georgische keuken al eeuwen gebeurt. In Azerbeidzjan worden grote schotels kruiden geserveerd met een bordje zout om in te dippen, zoals je met radijsjes zou doen. Wij gebruiken kruiden al als groente in pesto of muntsoep, maar je kunt een kom basilicum, munt, dragon, koriander, dille en peterselie ook gebruiken als basis voor een salade, of fijngesnipperd als smaakmaker in een kom noedels of een frisgroene frittata.

Vier keer plantaardig: hoe veganistische trends iedereen beïnvloeden
© GETTY

4. Jackfruit

De jonge, onrijpe versie van deze enorme Indiase fruitsoort is dé nieuwe favoriete vleesvervanger, wegens neutrale smaak maar qua textuur wat vlezig. Marinades werken er prima op, en hij wordt vooral in stoofpotten en curry’s gebruikt. Bij het klaarmaken krijgt het vlees iets draderigs, en daarom past het ook prima in een pulled pork bun of taco. Soms vind je de vrucht vers in de winkel, maar hij wordt vooral in blik of vacuüm verpakt verkocht.

Jackfruit
Jackfruit© GETTY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content