Vier foodtrends die ons doen watertanden

© .

Wat zullen we binnenkort eten en drinken? De culinaire wereld staat niet stil.

1. Mindful met alcohol

Geen alcohol drinken is niet langer sociale zelfmoord. Langs alle kanten wordt er immers ingezet op de non- of laag-alcoholische markt. Of het nu sessions cocktails zijn – met maximaal 15 milliliter sterke drank – waarvan je er zonder gevaar nog een tweede kunt bestellen, smaakvolle craftbieren met een verrassend laag alcoholpercentage of de immens populaire alcoholvrije wijnen van Aldi: het verkoopt.

Vooral jonge mensen hebben geen problemen met een glaasje minder. En het draagvlak blijft groeien, door Tournée Minérale in België, Dry January in het VK of alcoholvrije raves in de VS.

Lees:Session Cocktails: Low-Alcohol Drinks for Any Occasion, van Drew Lazor.


Vier foodtrends die ons doen watertanden
© Istock

2. Kip is koning

Je moet al goed zoeken om een keuken te vinden waar de nederige kip niet in figureert. Ze is universeel geliefd, en toch waarderen we haar niet echt.

We wokken er naar hartenlust mee, braden er weleens eentje in de oven, maar zien haar nog te weinig als een hoogstaand culinair ingrediënt. Maar dat gaat veranderen.

Sterrenchefs herontdekken de eenvoudige vogel, bij de slager vind je vandaag Bresse- of St Sever-kip, Mechelse koekoek of Friese hoen, en de New York Times publiceerde onlangs een ode aan kippenvet, het vloeibare goud dat je van een kip cadeau krijgt als je haar lang op een laag vuur gaart en dat zelfs de saaiste aardappel tot een delicatesse omtovert.


3. Troost uit het oosten

Uit: Vegetarisch het jaar door, Anna Jones, uitg. Fontaine, 34,99 euro.
Uit: Vegetarisch het jaar door, Anna Jones, uitg. Fontaine, 34,99 euro.© Ana Cuba

Op moeilijke momenten grijpt een mens al eens naar een dampende kom soep, een doos roomijs of een pak friet met stoofvlees voor wat troost. Troosteten werkt vooral omdat het herinneringen oproept aan onze kindertijd of aan mooie, vaak sociale momenten, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. En omdat het lekker is, natuurlijk.

Nu we steeds vaker de wereld rondreizen en de keukens van de hele wereld tot bij ons komen, kiezen we steeds vaker voor oosterse troost. Een hete kom ramen, met geurige bouillon, glibberige noedels, een zacht eitje en een sappig stuk varkensvlees, daar spat de umami van af.

Bovendien zorgt de warme kom waar je je handen rond plooit volgens voedselpsycholoog Charles Spence voor een tevreden gevoel.

Vier foodtrends die ons doen watertanden
© Istock

Andere Aziatische gerechten die je een warm gevoel vanbinnen kunnen geven? Koreaanse bao buns, Thaise pindanoedels of Vietnamese Pho.


4. Hartig ijs

Heston Blumenthal probeerde het al met zijn spek-en-ei-roomijs, maar tot nu toe bleef hartig roomijs een randfenomeen.

Dat gaat veranderen. In oosterse restaurants vind je al sesam-, groenethee- of wasabi-ijs.

In de VS inspireren Thaise soepen als Tom Yum roomijsmakers en ook zwarte look, srirachasaus, mierikswortel en kazen als stilton en parmezaan duiken er op in ijstogen en op menukaarten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content