'Lelijke' groenten en fruit zijn een deel van de oplossing om de wereld te voeden. Door deze groenten en fruit op onze menu te zetten, hoeven we niet per se meer te produceren om meer mensen van hun honger te verlossen. Dat is meteen ook goed nieuws voor het milieu, want hoe meer land we moeten inzetten voor voedselteelt, hoe minder bossen er overblijven.

Ook voor onze portemonnee zou het goed nieuws zijn als we meer lelijke groenten en fruit zouden consumeren. Wereldwijd wordt er een biljoen dollar verspild in de voedselindustrie. Een behoorlijk groot bedrag, waar we met een klein beetje moeite iets aan kunnen doen.

Mooi = gezond

Sommige supermarkten, zoals Whole Foods en Delhaize, zorgen dat deze lelijke groenten en fruit toch verkocht geraken door er soep van de maken of ze aan een verminderde prijs aan te bieden. Maar niet overal halen ze de winkelrekken, en vaak laten consumenten ze ook gewoon links liggen.

Een theorie over waarom we minder perfect gevormd voedsel vermijden luidt dat we geloven dat mooie mensen en voeding gezonder zijn. Bovendien stimuleert esthetisch gepresenteerd voedsel onze appetijt. Maar waarom zou je 'lelijke' groenten en fruit niet mooi kunnen presenteren, op een mooi bord?

De situatie in deze video geldt voor Amerika, maar ook in Europa wordt er te veel voedsel verspild. Gelukkig zijn er initiatieven die deze voedselverspilling willen tegengaan, zoals Rekub en deze drie initiatieven.

Meer lezen over voedselverspilling? Lees dan zeker de volgende stukken: Onderzoek: waarom we voedsel verspillen, ondanks de kost en het schuldgevoel - 3 mooie initiatieven die voedselverspilling tegengaan - Hoe je voedselverspilling kan stoppen in jouw keuken

'Lelijke' groenten en fruit zijn een deel van de oplossing om de wereld te voeden. Door deze groenten en fruit op onze menu te zetten, hoeven we niet per se meer te produceren om meer mensen van hun honger te verlossen. Dat is meteen ook goed nieuws voor het milieu, want hoe meer land we moeten inzetten voor voedselteelt, hoe minder bossen er overblijven. Ook voor onze portemonnee zou het goed nieuws zijn als we meer lelijke groenten en fruit zouden consumeren. Wereldwijd wordt er een biljoen dollar verspild in de voedselindustrie. Een behoorlijk groot bedrag, waar we met een klein beetje moeite iets aan kunnen doen. Mooi = gezondSommige supermarkten, zoals Whole Foods en Delhaize, zorgen dat deze lelijke groenten en fruit toch verkocht geraken door er soep van de maken of ze aan een verminderde prijs aan te bieden. Maar niet overal halen ze de winkelrekken, en vaak laten consumenten ze ook gewoon links liggen. Een theorie over waarom we minder perfect gevormd voedsel vermijden luidt dat we geloven dat mooie mensen en voeding gezonder zijn. Bovendien stimuleert esthetisch gepresenteerd voedsel onze appetijt. Maar waarom zou je 'lelijke' groenten en fruit niet mooi kunnen presenteren, op een mooi bord? De situatie in deze video geldt voor Amerika, maar ook in Europa wordt er te veel voedsel verspild. Gelukkig zijn er initiatieven die deze voedselverspilling willen tegengaan, zoals Rekub en deze drie initiatieven. Meer lezen over voedselverspilling? Lees dan zeker de volgende stukken: Onderzoek: waarom we voedsel verspillen, ondanks de kost en het schuldgevoel - 3 mooie initiatieven die voedselverspilling tegengaan - Hoe je voedselverspilling kan stoppen in jouw keuken