Video dierenorganisatie werpt smet op imago parmezaan en Grana Padano

© Getty Images/iStockphoto

Parmezaan en Grana Padano worden beiden gepromoot als Italiaanse kazen van topkwaliteit, maar een onderzoek van dierenrechtenorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) werpt daar nu een schaduw op.

Zowel parmezaanse kaas als Grana Padano genieten een beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Dat betekent onder andere dat de melk waarmee de kazen gemaakt worden afkomstig moet zijn uit specifieke regio’s. Omdat parmezaan en Grana Padano lucratieve producten zijn waarmee veel winst te halen valt en waar een grote vraag naar bestaat, transformeert quasi alle melk die in die regio’s geproduceerd wordt in een van de smakelijke harde kazen.

De dierenrechtenorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) was dan ook verbaasd toen ze in de regio op onderzoek uitging. Van een dergelijk strikt gecontroleerd en vaak duurder product hadden ze niet bepaald graatmagere koeien en onverzorgde stallen verwacht. En toch was dat exact wat leden van de organisatie te zien kregen in de negen boerderijen die ze undercover bezochten.

Dierenwelzijn

Voor het welzijn van de dieren gelden geen bijzondere voorschriften. CIWF trof op de betonnen vloeren in grote stallen dan ook enkele erg magere koeien aan die amper naar buiten konden. Uit onderzoek bleek dat van de koeien die de melk voor Parmigiano Reggiano produceren, slechts een procent de wei op kan en van de koeien die Grana Padano leveren slechts dertig procent.

videohttps://i.ytimg.com/vi/Ve_MwWeVYhQ/hqdefault.jpg1.0Het schokkende geheim achter Parmezaanse kaasCIWFNLhttps://www.youtube.com/YouTube360270https://www.youtube.com/user/CIWFNL480480

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Geert Laugs, de directeur van CIWF Nederland concludeert: ‘Deze kazen worden gepromoot als ambachtelijke Italiaanse topkwaliteit, maar dat staat in schril contrast met het rotleven dat de koeien hebben. Zonder goed dierenwelzijn kun je niet spreken van kwaliteit.’ Met de campagne #nietopmijnpasta wil de Nederlandse afdeling van de organisatie nu de omstandigheden voor de koeien verbeteren.

Amerikaanse koeien maken Italiaanse kaas

Op voedingswebsite Foodlog wordt opgemerkt dat het filmpje nog een ander ontluisterend feit onthult. Koeienkenners op de site spreken kritisch over het beweerde gebrek aan dierenwelzijn in het filmpje (zo zouden magere melkkoeien niet meteen problematisch zijn en blijven koeien bijvoorbeeld liever binnen tijdens hete Italiaanse zomerdagen), maar ze vinden het vooral vreemd dat CIWF amper rept over het ras van de getoonde koeien.

Op de beelden zijn aldus de specialisten geen koeien van Parmezaans of Italiaans ras te zien, maar wel de Amerikaanse Holstein Friesians. Dat ras werd specifiek gefokt omwille van zijn hoge melkproductie (met ruim 10.000 liter per jaar een pak meer dan de oorspronkelijke Parmezaanse koe) en wordt wel eens de ‘plofkip’ onder de melkkoeien genoemd.

De Holstein Friesian produceert namelijk wel erg veel melk, maar dat houdt ze niet erg lang vol. Na een vijftal jaar zijn ze ‘op’ en gaan ze richting slachthuis. En dat terwijl een koe zeker twintig jaar oud kan worden. Daarbij hebben Holstein Friesians meer krachtvoer nodig dan de oorspronkelijke Parmezaanse rassen. Het gebruik van dergelijke voeren is echter verboden in de productie van parmezaan en Grana Padano. Dat zou deels kunnen verklaren waarom sommige koeien er erg mager uitzien.

Kwaliteit?

De dieren produceren dan wel meer melk, waardoor de wereldwijde honger naar parmezaan en Grana Padano kan worden gestild, maar het roept op zijn minst vragen op dat een strikt gecontroleerd oorsprongsproduct dat kwaliteit hoog in het vaandel draagt, gebruik maakt van deze ‘plofmelk’. Op beperkte schaal is er wel nog kaas van het Parmezaanse Rossa Reggiana-ras te verkrijgen, volgens kenners veel smakelijker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content