Vers in ’t Stad: 8 nieuwe eethuizen in Antwerpen
Antwerpen blijft een trendsetter binnen de horeca. We gingen op zoek naar nieuwe en vernieuwende zaken met een smaakvol ontbijt of lunch, een ambachtelijk bier, een gewaagde cocktail of fijne fingerfood.
BEERLOVERS BAR
Op het De Coninckplein is veel veranderd sinds de opening van de Permekebibliotheek. Het plein inspireert tot hippe horeca-initiatieven : Soekmekaar voor lunch, ontbijt of catering met verrassende wereldse gerechten, het multicultureel kookatelier Food for Foodies, Viggo’s voor een Scandinavisch geïnspireerd kopje koffie en natuurlijk Beerlovers Bar voor een verzorgd glas ambachtelijk bier.
Bierkenner van dienst is Ben Floren, die systeembeheerder was in de IT-sector en van zijn passie zijn beroep maakte. Hij serveert 150 ambachtelijke bieren, waarvan twaalf op tap. Vraag je Ben naar zijn favoriet, dan kiest hij steevast voor Cuvée Delphine 2012, een vintage bier van de Struise Brouwers (12 euro).
Om de kleine honger te sussen worden er worsten verorberd van Brandt & Levie en van slager Jean-Pierre uit Borgerhout of zuivelsnacks van kaasmeester Martens. Er is ook ruimte voor georganiseerde tastings.
Rotterdamstraat 105 (hoek De Coninckplein), beerlovers.be.
ROEST
Robin Janssens was ooit sportjournalist voor VTM tot hij met vennoot Björn Meeuwsse de Burgerij opende. Inmiddels zijn er vier van deze betere hamburgerrestaurants in groot Antwerpen en drie in Nederland.
In de zomer van vorig jaar openden Janssens en Meeuwsse op de Sint-Aldegondiskaai ook de horecazaak Roast. Daarin werden chiquere en duurdere gerechten geserveerd, zoals kreeft en wagyu-beef, rundvlees van een zeldzaam Japans runderras. Maar de drempel bleek te hoog. Roast werd vervangen door Roest, inclusief een meer toegankelijke spijskaart.
Roest is een modieuze grote bistro met een bijzondere inrichting. Via de glazen vloer kijk je uit op de restanten van de stadswallen. De spijskaart verzamelt moderne gerechten met exotische invloeden : Portugees getinte kip piri piri met zoete aardappel, pikante saus en yoghurt en zeebaars met rode curry.
St Aldegondiskaai 64 – Het Eilandje, roest.be.
SLAGERIJ ATELIER MILLEVACHES
In de nieuwe mooie slagerswinkel Millevaches versnijden ambachtslui vlees van de eigen wei en boerderij Le Cluzeau Boyer in Mainsat op het Plateau de Millevaches in Frankrijk. Daar start de korte, rasechte lijn van de Limousin-runderen en varkens, in volle natuur gekweekt. Ze eindigen in de moderne slagerij op ’t Eilandje.
Sommige onderdelen worden als vers of gerijpt vlees verkocht. Andere stukken worden in eigen atelier, rokerij, zouterij, rijpingskast of keuken verwerkt door chef-kok Robrecht Wissels en over de toonbank verkocht als charcuterie, spek, ham of pastrami en kant-en-klaarbereidingen. Van het veld tot op het bord, dus. Het hangende vlees in de glazen rijpingskamers is een streling voor het oog. De kippen draaien aan een horizontaal spit in de winkel.
Slagersatelier Millevaches behoort tot dezelfde familie als de vlakbij gelegen restaurants Lux en Món.
Godefriduskaai 12, 2000 Antwerpen, www.millevaches.be
CREMERIE GERMAINE
Deze nieuwe ijswinkel heeft een atelier achter glas, met een mooie, groene binnentuin en terras. De vennoten Jan Vandewiele en Glenn Van Brempt maken premium gelato, naar Italiaanse traditie.
Jan Vandewiele was grafisch vormgever en belandde in een midlifecrisis. Glenn Van Brempt was bakker, stopte op zijn vijftigste en ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. De twee volgden cursussen aan de gelato-universiteit in Bologna en gingen aan de slag.
Fior di latte is de basissmaak. Het ijs is gemaakt van melk, room en vanille. 1 bol kost 2,5 euro. Eieren worden er in Cremerie Germaine niet gebruikt. Bijzondere smaken zijn : artec orangette of sorbet met gekonfijte sinaasappel of giandujachocolade met hazelnoot.
Je kan er ook terecht voor wafels, pannenkoeken en een verzorgd koffie- en theeassortiment.
Nassaustraat 13, Het Eilandje, www.cremeriegermaine.be
BARCHEL
Voor een ontbijt, lunch of lekker tussendoortje is er de sfeervolle nieuwe foodbar van de vriendinnen Ellen Jansen en Charlotte van Sprundel. Ellen was HR-verantwoordelijke en Charlotte vroedvrouw. Ellen droomde heimelijk van een eigen eethuis en toen zij op het pand viel, sprak ze Charlotte daarover aan, formuleerde haar voorstel en de keuze was snel gemaakt.
Barchel is te vinden in een statig oud huis met hoge plafonds, waar vroeger een familie van adel woonde. De meisjes serveren gerechten die net een beetjes anders zijn. Specialiteiten : breakfast bagel met roomkaas, spek, gepocheerd ei en avocadoroom, banana pancakes, Franse toast met seizoensfruit en plat brood met geprakte avocado, feta, granaatappel en gepocheerd ei.
De gerechten zijn verkrijgbaar met glutenvrij brood. Het water is gratis.
Van Breestraat 6, barchel-antwerp.com.
FISH A’ GOGO
Jürgen Tanghe heeft een matrozen petje op en communiceert van achter zijn fornuis op zijn Antwerps met zijn klanten. Hij kluste een paar jaar in de horeca, voordat hij besloot om Fish a’ Gogo te openen.
Deze kleinste visbar van Vlaanderen bevindt zich tegenover de kathedraal en het straatzicht wordt bijna volledig ingenomen door het fornuis en een vitrine vol zeebanket. Binnen staan slechts twee krukken. Onder de luifel, op het verwarmde terras in de straat, is echter meer plaats. Een leien bord vermeldt het fingerfood van de dag, vers uit de Noordzee.
Dat wordt opgediend in een kartonnen bakje : kibbeling (6 euro), mesheften (7 euro), garnaalkroket (5 euro), calamares à la plancha (7 euro) en mossels (7 euro). Alles is vers en eenvoudig klaargemaakt. Voor een glaasje Chardonnay betaal je 3 euro en voor een glas cava 5 euro. Voor die prijzen bestel je graag wat bij.
Handschoenmarkt 1, 2000 Antwerpen, fishagogo.be
DOMESTIC
Na Domestic in de Steenbokstraat is er nu ook een gloednieuwe vestiging in de Lange Gasthuisstraat. De broodwinkels zijn een spin-off van het sterrenrestaurant Dôme, dat binnenkort definitief zijn deuren sluit.
De nieuwe Domestic is ondergebracht in een suikerhuisje met bewerkte gevel. Voorin is het broodwinkeltje, waar je terechtkan voor speltbrood of tourte de meule (een traditioneel brood, bereid met steengemalen tarwe) en voor croissants en koeken met pistaches, rozijnen, chocolade en crème. Via de gang, die werd ingericht als winkelgedeelte waar je sapjes, confituren en andere conserven kan inslaan, kom je in het achterhuis. Het bescheiden vertrek, met een open keuken en enkele krukken, fungeert als degustatiebar.
De ruimte geeft uit op een kleine binnentuin met terras. Hier serveert men koffie met een gouden lepeltje, ontbijt, belegde broodjes, slaatjes en pizza. Via het monumentale trappenhuis beland je op de eerste verdieping, waar later een theesalon opent.
Lange Gasthuistraat 5, domeweb.be.
BAR BURBURE
Sommelier Jurgen Lijcops van restaurant, bar en fashion suites The Glorious heeft de smaak te pakken. Vorig jaar opende de professionele horecaondernemer een pop-upbar. Dit jaar verrast hij de Antwerpse beau monde met Bar Burbure, een intieme en cosy cocktailbar. De groene tegels en koperen omlijsting zijn geïnspireerd door een chique art-decobar in Manhattan New York, Londen of Milaan. Voor de deur ligt een houten terras met zicht op de Vlaamsekaai.
In Bar Burbure geniet je van een bijzonder biertje, zoals een Westvleteren of een Czeck crafted Pilsner Urquell van de tap, een topwijn of een Spaanse sherry van Bodegas Tradicion en klassieke cocktails, zoals Gin Fizz, Old Fashioned en Dry Martini.
Vlaamsekaai 41, www.barburbure.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier