Vermout

Er bestaan twee soorten vermout: de Franse of droge vermout en de Italiaanse of zoete vermout. De meest populaire vermout is ongetwijfeld Martini.

NAAM

De naam Vermout komt van het Duitse ‘Vermut’ dat ‘artemisia absinthium’ of alsem betekent. Alsem was één van de ingrediÔnten van vermout, maar wordt tegenwoordig niet meer gebruikt.

GESCHIEDENIS

Al sinds de Romeinen worden dranken met alsem gebruikt als medicijn. Alsem smaakt zeer bitter en daarom werden er kruiden en suiker aan toegevoegd. Vanaf 1700 ging men dit soort drankjes in Noord-ItaliÔserveren als aperitief. In 1786 had Carpano uit Turijn als eerste commercieel succes met het drankje. Hij gebruikte het recept van zijn grootmoeder en noemde het vermout. In 1813 begon Joseph Noilly uit Lyon in Frankrijk met het produceren van een droge vermout.

INGREDIÔNTEN

Vermout wordt gemaakt van wijn en een veertigtal kruiden waaronder absint, jeneverbes, sinaasappelschillen, nootmuskaat en koriander.

ALCOHOLPERCENTAGE

Vermout bevat zo’n 18% alcohol.

SERVEREN

Vermout kan gedronken worden als aperitief en het wordt vaak in cocktails verwerkt. Best wordt vermout gedronken tussen 8 en 10°C.

BEREIDINGSWIJZE

Men begint met het produceren van een wijn die geschikt is om vermout van te maken. De beste wijn om zoete vermout van te maken is muskaatwijn. Voor de droge vermout kan het best een lichte droge wijn gebruikt worden. Aan deze wijnen worden verscheidene kruiden en vruchten toegevoegd. Het is een hele kunst de kruiden zo te kiezen dat ze zorgen voor de juiste smaak. De droge vermout laat men lange tijd rijpen in eikenhouten vaten.

GEBIEDEN

Vermout wordt geproduceerd in ItaliÔ, Frankrijk en de Vereningde Staten.

SOORTEN

Er bestaan twee soorten vermout: de Franse of droge vermout en de Italiaanse of zoete vermout. Beide soorten worden zowel in Frankrijk als ItaliÔgemaakt en ook in de Verenigde Staten. Droge vermout is kleurloos en de zoete vermout is donker van kleur. De meest populaire vermout is ongetwijfeld Martini.

Recepten
* Sint-Jacobssalade
* Tongfilets met basilicum- en Noilly-Pratsaus
* Risottokoekjes met fontina en basilicumolie
* Open lasagne met gewokte groenten en schuimige kokossaus

Cocktails
* Bermuda Highball
* Dry Martini
* Flying Scotsman
* Indiana
* Macca
* Manhattan
* Red Crusta
* Rocky

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content